Eksperti amerikan aludon se Kurtit do të mund t’i ndalohej votimi në Shqipëri

Eksperti amerikan për Ballkanin, Alon Ben Meir, i cili kritikoi kryeministrin e Kosovës, Albin Kurti në lidhje me votimin e tij në Shqipëri, thotë se ka pranuar shumë reagime në lidhje me deklaratën e tij.


Ben Meir ka thënë se është e vërtetë që qytetarët e zakonshëm me shtetësi të dyfishtë mund të votojnë në dy vende, dhe nuk ka asgjë të keqe në këtë. Por, ai thekson se, Albin Kurti nuk është një qytetar i zakonshëm, por është është Kryeministri i Kosovës.

Sipas tij, duke votuar në Shqipëri, Kurti në disa mënyra ka zbatuar indirekt nocionin midis kundërshtarëve të Kosovës se Kosova nuk është një vend i pavarur dhe ka nevojë për mbështetjen e Shqipërisë për të pohuar pavarësinë e Kosovës.

Ben Meir ka thënë se ndërsa shumë politikanë të shquar në të gjithë botën kanë shtetësi të dyfishtë, një numër vendesh u ndalojnë politikanëve të tillë me profil të lartë të votojnë për shkak të konfliktit të interesit dhe si rregull, politikanët që mbajnë shumë shtetësi nuk votojnë në më shumë se një vend.

Postimi i plotë:

Kam marrë shumë komente mbi deklaratën time në lidhje me absurdin e Kryeministrit të Kosovës Albin Kurti duke votuar në Shqipëri. Më lejoni të shpjegoj pse.

Është e vërtetë që qytetarët e zakonshëm me shtetësi të dyfishtë mund të votojnë në dy vende, dhe nuk ka asgjë të keqe në këtë. Sidoqoftë, Albin Kurti nuk është një qytetar i zakonshëm, ai është Kryeministri i Kosovës.

Kur një kryeministër i një vendi (ose ndonjë politikani i shquar) voton në një vend tjetër, kjo ngre lloje të ndryshme të pyetjeve politike. Cili është qëllimi apo mesazhi që Kurti donte të përçonte duke votuar në Shqipëri? Simbolikisht, për disa kjo do të dukej sikur ai po ndërhynte në punët e brendshme të Shqipërisë dhe mund të tregonte paragjykimin e tij në marrëdhëniet me udhëheqësit shqiptarë në të ardhmen.

Ndërsa shumë politikanë të shquar në të gjithë botën kanë shtetësi të dyfishtë, një numër vendesh u ndalojnë politikanëve të tillë me profil të lartë të votojnë për shkak të konfliktit të interesit dhe si rregull, politikanët që mbajnë shumë shtetësi nuk votojnë në më shumë se një vend.

Duke votuar në Shqipëri, Kurti në disa mënyra ka zbatuar indirekt nocionin midis kundërshtarëve të Kosovës se Kosova nuk është një vend i pavarur dhe ka nevojë për mbështetjen e Shqipërisë për të pohuar pavarësinë e Kosovës.

Padyshim, Kurti ishte në gabim dhe ai nuk duhet të merrej më me politikën e brendshme të një vendi tjetër përveç përmes rolit të tij zyrtar si kryeministër, dhe të ndërvepronte me homologun e tij shqiptar në mjedise zyrtare.