Gjykata Speciale qysh në qershor konfirmoi aktakuzën e parë, sot e bëri publike

Gjykata Speciale sot e ka bërë publike aktakuzën e parë, atë ndaj Salih Mustafës, ish-shef i Inteligjencës së FSK-së, i cili akuzohet për vrasje dhe keqtrajtim mizor të viktimave gjatë luftës. Kjo aktakuzë sipas një komunikate të lëshuar nga Zyra e Prokurorit të Specializuar është konfirmuar rreth katër muaj më parë, saktësisht më 12 qershor të këtij viti, shkruan Reporteri.net.


“Pas arrestimit nga Zyra e Prokurorit të Specializuar më 24 shtator 2020, Salih Mustafa u transferua në objektin e paraburgimit të Dhomave të Specializuara të Kosovës në Hagë më 24 shtator 2020. Gjykatësi i procedurës paraprake e konfirmoi aktakuzën kundër Salih Mustafës më 12 qershor 2020”, është thënë në komunikatën e lëshuar nga Specialja.

Po sipas kësaj komunikatë në përputhje me rregullën 88(2) të Rregullores së Procedurës dhe të Provave para Dhomave të Specializuara të Kosovës, aktakuza e konfirmuar nuk u bë publike në atë kohë.

“Aktakuza e konfirmuar përcakton se afërsisht midis 1 prillit 1999 dhe 19 prillit 1999, në një kompleks ndalimi në Zllash, Kosovë, u kryen krimet e ndalimit arbitrar, trajtimit mizor dhe të torturës kundër të paktën gjashtë personave”, thuhet në komunikatë.

Gjithashtu, në aktakuzë thuhet se në një datë midis 19 prillit 1999, ose rreth kësaj date, dhe rreth fundit të prillit 1999, në atë vendndodhje u vra një i ndaluar.

“Në aktakuzën e konfirmuar, Salih Mustafa akuzohet në kuadër të formave të ndryshme të përgjegjësisë penale, për: ndalim arbitrar, trajtim mizor, torturë dhe vrasje të paligjshme si krime lufte të kryera në kontekstin e konfliktit të armatosur jondërkombëtar në Kosovë, ose në lidhje me atë konflikt”, vazhdon njoftimi i Speciales.

Për arsye sigurie, gjykatësi i procedurës paraprake urdhëroi që aktakuza të bëhej publike me redaktime.