Osmani: Kemi dështuar si shoqëri përballë personave me aftësi të kufizuara

Kryetarja e Kuvendit të Kosovës, Vjosa Osmani në seancën për personat me aftësi të kufizuara ka thënë se shteti i Kosovës ka bërë fare pak që këtyre personave tu sigurojë një jetë të dinjitetshme.


Osmani ka thënë se sfidat me të cilat ballafaqohen këta persona, janë reflektim i dëshmimit tonë si shoqëri për t’iu ofruar atyre të drejta të barabarta.

“Kjo është një ditë për të reflektuar në atë se sa punë kemi bërë ne si Kuvend dhe sa i ka zbatuar ekzekutivi ato që i kemi votuar ne. Kemi bërë fare pak për tu garantuar një jetë të dinjitetshme këtij komuniteti në vendin tonë”, tha Osmani.

Osmani tutje shtoi se edhe problemet e lindura gjatë pandemisë po i prekin edhe personat me nevoja të veçanta.

Ajo tha se e fatkeqësisht që ende nuk ka të dhëna të sakta se sa persona me aftësi të kufizuara jetojnë në Kosovë.

“Kosova ende nuk e ka marrë mundin që të identifikoj numrin e këtyre personave. Pa statistika nuk mund të ketë politika të mirëfillta. Është e pafalshme që përafërsisht vetëm 10% e fëmijëve me aftësi të kufizuara vijojnë mësimin në shkollat publike e diku 90% kanë mbetur jashtë shkollave”, tha Osmani.

Ajo shtoi se atyre po ua mohojmë të drejtën për arsim, punësim e jetë të dinjitetshme.