×
Opinione

Çfarë ndodh nëse Trumpi ose Bideni nuk mund të kandidojnë më për president?

Autor:Karen Tumulty
19 Shkurt 2024 | 10:31

Paralajmërim: Ajo që do të lexoni më poshtë është morbide sepse bëhet fjalë për sëmundshmërinë.

Konkretisht, bëhet fjalë për atë që ndodh nëse vdes kandidati presidencial i një partie të madhe politike. Ose bëhet i paaftë. Ose, për çfarëdo arsye, largohet nga gara presidenciale.

Në vitin 2024, kjo është më shumë se një hipotetikë. Të gjithë por të caktuar kandidatët demokratë dhe republikanë do të jenë përkatësisht 81 dhe 78 vjeç në ditën e zgjedhjeve. Kjo e bën Presidentin Biden dhe ish-presidentin Donald Trump dy kandidatët më të vjetër të partisë në historinë e SHBA-së.

Të dy kanë tejkaluar jetëgjatësinë mesatare të burrave në këtë vend. Dhe të dy kanë bërë gafa dhe kanë bërë hapa të gabuar që ngrenë dyshime nëse ato janë aq të mprehta sa dikur. Ndërsa Biden thotë se është i shëndetshëm dhe energjik , ai duket dhe sillet më i dobët se sa katër vjet më parë – një rënie e dukshme që këshilltari special Robert K. Hur e theksoi në raportin e tij të fundit mbi keqpërdorimin e materialit të klasifikuar nga presidenti. Por edhe përpara vlerësimit të këshilltarit të posaçëm, shumica e votuesve thoshin se mosha dhe aftësia fizike e Bidenit ishin shqetësimet e tyre më të mëdha për t’i dhënë atij edhe një mandat të dytë; ky ankth shfaqet pothuajse në çdo sondazh. Trumpi, ndonëse më energjik se Bideni, është vetëm disa vjet më i ri dhe ka një prirje për të marrë largime të gjata nga racionaliteti.

Fakti që republikanët dhe demokratët janë tërbuar me njëri-tjetrin se kandidati i të cilit tregon shenja më serioze të demencës, ju tregon pothuajse gjithçka që duhet të dini se pse mosha ka rëndësi në vitin 2024. Por ka një tjetër kurth të mundshëm për Trumpin: fakti që ai po kandidon për president ndërsa ishte nën aktakuzë për 91 akuza për krime, është ligjërisht e lejueshme të bëhet fushata për president nga burgu, por nëse bëhet fjalë për këtë, republikanët me siguri do të mendojnë gjithashtu alternativat e tyre.

Rezulton se ekzistojnë rregulla – megjithëse të paprovuara – për t’u marrë me të pamendueshmen, por jo të pabesueshmen. Por ato zbatohen ndryshe në varësi të rastit kur ndodh një vend vakant i papritur nga tani deri në Ditën e Inaugurimit. Ja se si duhet të funksionojnë gjërat sipas skenarëve të ndryshëm dhe cilët do të ishin vendimmarrësit kryesorë:

1 – Nëse ka ndonjë fatkeqësi mes së tashmes dhe kuvendeve partiake

Siç duken gjërat tani, sikur Bideni ashtu edhe Trumpi ka të ngjarë të kenë grumbulluar mjaft delegatë për të kërkuar nominimet e tyre përkatëse deri në mes të marsit. Por kjo nuk do të bëhet zyrtare derisa partitë e tyre të takohen këtë verë për konventat e tyre – republikanët duke filluar nga 15 korriku në Milwaukee dhe demokratët duke filluar nga 19 gushti në Çikago.

Pra, çfarë ndodh nëse një kandidat i supozuar, me zgjedhje ose ndryshe, nuk arrin kaq larg? Le të fillojmë me pak histori: Më 31 mars 1968, presidenti i atëhershëm Lyndon B. Johnson bëri njoftimin tronditës se nuk do të kërkonte ose pranonte emërimin e partisë së tij për një mandat tjetër. Në atë kohë, vetëm 14 shtete dhe Distrikti i Kolumbisë mbajtën zgjedhjet paraprake që u dhanë votuesve të zakonshëm çdo fjalë se kush do të ishte kandidati i tyre. Në shtetet e tjera, shefat e partive – kryetarët e bashkive, guvernatorët, drejtuesit e lagjeve, karriget lokale dhe të ngjashme – kontrollonin levat. Këta të brendshëm të partive lokale i projektuan gjërat në mënyrë që Zëvendëspresidenti Hubert Humphrey të merrte nominimin e Demokratëve, pavarësisht se nuk kishte konkurruar në një zgjedhje të vetme.

Trazirat e vitit 1968 – që panë konfrontime të dhunshme midis policisë dhe protestuesve kundër luftës në rrugët jashtë sallës së kongreseve demokrate në Çikago – sollën një lëvizje për ta nxjerrë procesin e emërimit nga dhomat e pasme. Për arsyet e tyre, jo më e rëndësishmja prej të cilave gjeneronte më shumë interes dhe angazhim publik, republikanët zbatuan gjithashtu reforma. Deri në vitin 1972, sistemi modern i zgjedhjeve paraprake dhe grupeve parlamentare shtet pas shtet ishte pothuajse në vend.

Kështu ishin rregullat për të qeverisur eventualitetet e mundshme që do ta prishnin atë proces. Megjithatë, duhet të mbahet mend gjithashtu se partitë fillojnë konventat e tyre duke votuar mbi rregullat e tyre – që do të thotë se të gjitha këto procedura mund të hidhen poshtë nëse ka ndonjë krizë.

Ka rreth 2,400 delegatë republikanë dhe 4,000 delegatë demokratë.

“Këta njerëz mund të jenë mësues ose anëtarë të sindikatave ose të krishterë ungjillorë ose aktivistë të së drejtës për jetën. Ajo që të gjithë kanë të përbashkët është një shkallë e aktivizmit në emër të partisë së tyre politike, edhe nëse ato përgjithësisht janë të panjohura për publikun”, shkruan Elaine Kamarck , drejtoreshë e Qendrës për Menaxhim Publik Efektiv të Institutit Brookings dhe autore e “Primar Politics”, një udhëzues autoritar se si funksionon procesi i nominimit.

Shumica e tyre mbërrijnë në konventë të zotuar se do të mbështesin një kandidat specifik, por rregullat aktuale të të dyja palëve përcaktojnë që delegatët e kuvendit të premtuar ndaj dikujt që nuk kandidon më bëhen agjentë të lirë. Kështu do të fillonte një miqësi e furishme e delegatëve të favorshëm.

Nëse Trumpi ose Bideni do të tërhiqeshin, pretendentët e tjerë do të shfrytëzonin mundësinë për t’u futur në garë. Nëse, le të themi, Biden do të largohej, është e lehtë të imagjinohet që Zëvendëspresidentja Kamala Harris do të shpallte shpejt kandidaturën e saj, së bashku me guvernatorin e Kalifornisë Gavin Newsom (i cili thotë Kamarck tashmë “po drejton fushatën më të mirë të përfaqësuesit që kam parë ndonjëherë)” dhe ndoshta yje të tjerë në rritje, si guvernatorët Gretchen Whitmer të Miçiganit dhe JB Pritzker nga Illinois.

Ndërsa delegatët e paangazhuar mendojnë për opsionet e tyre, shtete të tilla si Pensilvania, të cilat i mbajnë zgjedhjet e tyre primare vonë në kalendar, do të shndërroheshin nga të parëndësishme në matës të rëndësishëm të ndjenjës së votuesve që mund të ndihmonin në udhëheqjen e delegatëve. Për shkak të kësaj, sekretarët e tyre të shtetit mund të marrin në konsideratë propozimin e afateve të reja të paraqitjes – apo edhe riprogramimin e zgjedhjeve të tyre paraprake – në mënyrë që hyrjet me vonesë të mund të konkurrojnë. Ka precedent që ata ta bëjnë këtë; në vitin 2020, 16 shtete mashtruan me kalendarët e tyre, disa prej tyre disa herë, për shkak të pandemisë së koronavirusit.

“Rezultati do të jetë një konventë ku rezultati mund të mos dihet para kohe. Me fjalë të tjera, do të jetë lloji i ngjarjes pa ndalim që konventat nominuese u mbajtën midis 1831 dhe 1968”, shkruan Kamarck.

Shkatërrimi i Trumpit do të krijonte një vakum veçanërisht të madh në parti, platforma më e fundit e së cilës ishte thjesht për të përcaktuar se partia do të mbështeste çdo gjë që Trumpi dëshiron të bëjë. Siç e kemi parë tashmë në zgjedhjet paraprake, kur kandidatët si guvernatori i Floridës Ron DeSantis dështuan në mënyrë spektakolare në përpjekjet e tyre për ta portretizuar veten si versione 2.0 të origjinalit MAGA, nuk ka asnjë trashëgimtar të qartë që të sillte rregull dhe autoritet në atë që ai do të linte pas. “A do të dëgjojnë delegatët Eric Trump?” pyet Ginsberg. “Unë nuk mendoj kështu”. As, vuri në dukje ai, figurat e larta partiake – guvernatorët, kryetarët e shtetit dhe kombëtarë, ligjvënësit – nuk i quajnë të shtënat siç i bënin dikur.

2 – Nëse e pamendueshmja ndodh pas konventës, por para zgjedhjeve

Nëse kandidati presidencial i partisë rezulton i paaftë për të arritur në nëntor, si demokratët ashtu edhe republikanët vendosin zgjedhjen e një zëvendësuesi në duart e komiteteve të tyre kombëtare. Që do të thotë – surprizë – nominimi nuk do t’i shkonte automatikisht kandidatit.

Ky proces është përdorur një herë më parë, në rrethana të ndryshme. Në gusht të vitit 1972 – vetëm disa javë pas konventës së Demokratëve – kandidati për zëvendëspresident Thomas Eagleton u largua pasi zbuloi se ishte shtruar në spital disa herë gjatë viteve 1960 për lodhje nervore dhe depresion. Komiteti Kombëtar Demokratik, i cili kishte 275 anëtarë në atë kohë, u takua në Washington dhe votoi për ta zëvendësuar atë me një kandidat të ri, Sargent Shriver, drejtori i parë i Korpusit të Paqes dhe një vjehër i familjes Kennedy.

Kush janë këta anëtarë të komitetit kombëtar? Ata janë të brendshëm partiakë, kryesisht të zgjedhur nga organizatat e tyre shtetërore. Komiteti Kombëtar Republikan ka afro 170 anëtarë, duke përfshirë kryetarin e partisë, plus një komitet dhe komitare, për çdo shtet dhe territor. Komiteti Kombëtar Demokratik është shumë më i madh, me 453 anëtarë.

Mënyra se si ata do të zgjidhnin një kandidat të ri përshkruhet në rregullat e secilës parti. Është një propozim mjaft i drejtpërdrejtë për DNC, anëtarësia e së cilës ndahet lirshëm sipas madhësisë së popullsisë së një shteti. Për republikanët, votimi për të zgjedhur një kandidat të ri mund të përfshijë disa matematika të komplikuara. Rregulli nr. 9 i akteve nënligjore përcakton që anëtarët e RNC që përfaqësojnë çdo shtet mund të hedhin aq vota sa shteti i tyre bëri në konventë, por nëse anëtarët e ndonjë shteti nuk pajtoheshin, votat e tyre do të ndaheshin, potencialisht edhe në fraksione.

3 – Nëse fatkeqësia i ndodh presidentit të zgjedhur përpara mbledhjes së kolegjit zgjedhor

Siç e dinë shumica e njerëzve, ne nuk votojmë drejtpërdrejt për presidentët tanë. Në nëntor, ne hodhëm votat tona për listën e zgjedhësve, siç përcaktohet në Nenin II, Seksioni 1 i Kushtetutës së SHBA . Janë gjithsej 538 elektorë, një për çdo senator amerikan dhe anëtar të Dhomës së Përfaqësuesve, plus tre për Distriktin e Kolumbisë.

Mënyra se si ato janë zgjedhur ndryshon, por zgjedhja e tyre zakonisht bëhet në konventat e partive shtetërore.

Pas disa takimeve, ata takohen në shtetet e tyre përkatëse të martën e parë pas të mërkurës së dytë të dhjetorit – këtë vit, kjo është 17 dhjetor – dhe zgjedhin presidentin dhe zëvendëspresidentin.

Është një zgjedhës i rrallë që voton ndryshe nga mënyra sesi voton shteti i tij. Në fakt, 29 shtete plus Distrikti i Kolumbisë kërkojnë që ata të ndjekin dëshirat e votuesve të shtetit të tyre. “Ata nuk pritet që të mendojnë vetë apo të negociojnë, që nuk do të thotë se nuk do ta bënin në rrethana të jashtëzakonshme”, shkruan Kamarck.

Dhe siç e pamë në vitin 2020, me përpjekjet e Trumpit për të përmbysur zgjedhjet, dyshohet se kishte skema kriminale në të paktën gjashtë shtete për të bashkuar fletët e paligjshme të “zgjedhësve të rremë”. Pra, imagjinoni trazirat – dhe potencialin për marrëdhënie të dyfishta – nëse vetë zgjedhësit bëhen, në thelb, agjentë të lirë.

Legjislaturat shtetërore mund të kërkojnë gjithashtu të ndërhyjnë, madje edhe të kundërshtojnë vullnetin e votuesve të tyre, duke emëruar listën e tyre të zgjedhësve. Përsëri, ajo që ndodhi në vitin 2020 nuk duhet të na ngushëllojë. Një analizë e New York Times zbuloi se më shumë se 44 për qind e ligjvënësve republikanë në shtetet e kontestuara ngushtë morën hapa për të diskredituar ose përmbysur rezultatin e zgjedhjeve, me 11 për qind që mbështesin dërgimin e listave alternative të zgjedhësve në Kongres.

Shanset për një krizë nervore paszgjedhore nuk duhet të minimizohen. Gënjeshtrat dhe dezinformatat rreth një rezultati zgjedhor që ishte shumë më pak i paqartë se ai në të cilin një president i zgjedhur nuk do të ishte në gjendje të bënte betimin e detyrës çuan në një sulm ndaj Kapitolit pikërisht kur Kongresi ishte mbledhur për të certifikuar totalin e kolegjit zgjedhor më 6 janar 2021. Mbrojtëset institucionale u mbajtën — por mezi. A do ta bënin përsëri?

4 – Nëse ndodh diçka midis votimit të kolegjit zgjedhor dhe ditës së inaugurimit

Kjo është e lehtë, ose duhet të jetë: Sipas Amendamentit të 25-të , zëvendëspresidenti i zgjedhur e merr vendin e punës. Më pas ai ose ajo i paraqet Kongresit një kandidat për zëvendëspresident, i cili merr detyrën pasi të marrë shumicën e votave nga të dyja dhomat.

Nga ana më e mirë, aktuarët thonë se dy kandidatët më të moshuar presidencialë në historinë e SHBA-së ndoshta mund të shkojnë në distancë. As Bideni dhe as Trumpi nuk pinë duhan apo pije alkoolike. Të dy kanë akses në kujdes të shkëlqyer shëndetësor. Kjo do të thotë se të gjithë këta skenarë, fatmirësisht, mbeten të gjata dhe të dyja palët duken mjaft të vendosura për këta dy burra.

Këtë artikull e shkroi për The Washington Post Karen Tumulty, është redaktore e asociuar dhe kolumniste që mbulon politikën kombëtare. Përktheu dhe përshtati Gazeta Online Reporteri.net

Shpërndaje:
Të ngjashme
Të ngjashme

© Reporteri (R Media L.L.C.), 2019-2024. Të gjitha të drejtat e rezervuara.

Linku i lajmit u kopjua!