Sa shpesh duhet ta lajmë maskën në mënyrë që të mos pësojmë infeksion?

Bartja e maskave është bërë e obligueshme në shumë vende të botës.


Me përhapjen e pandemisë Covid-19, njerëzit janë detyruar që të bartin maska në vendet publike, e cila ka për qëllim parandalimin e sëmundjes, transmeton portal arbresh.info

Megjithatë, rreziku i një tjetër infeksioni nga bartja e maskës mund të jetë i paevitueshëm nëse ne nuk tregojmë kujdes të duhur.

Për të parandaluar sëmundje tjera, maskën duhet ta pastroni një herë në ditë. Virusi mund të qëndrojë aktiv në pëlhurë për një periudhë të gjatë kohore, gjë që e bën të domosdoshme larjen e maskës pas një dite jashtë shtëpisë. Nëse dyshoni se dikush me të cilin keni qenë në kontakt të ngushtë është i infektuar, duhet ta vendosni maskën menjëherë në larje dhe të përdorni një të freskët. Përveç virusit, maskat gjithashtu tentojnë të mbledhin çdo djersë, vaj ose përbërje nga lëkura, e cila gjithashtu mund të ndikojë në shëndetin tuaj.

Pëlhura e pambukut është materiali i përsosur për një fytyrë. Me një numër përfundimtar ideal prej rreth 200 me deri në tre shtresa të rrobave, ky material është i efektshëm në filtrimin e virusit, si dhe bllokimin e hyrjes së çdo bakterie, transmeton portal arbresh.info

Me protokolin e rreptë të veshjes së fytyrës gjatë lëvizjeve, është thelbësore që maska e fytyrës dhe pëlhura e pambukut të sigurojnë sasinë e duhur të frymarrjes. Rekomandohet gjithashtu të përdorni maska me ngjyra të bardha që mund të lahen në temperatura më të larta.

Maska duhet të lahet në lavatrice në temperaturë të lartë dhe me pluhur pastrues shumë cilësor. Sidoqoftë, nëse doni të shmangni drejtimin e një ngarkese të makinës vetëm për një maskë të vetme, mund të hidhni edhe sendet tuaja të veshjeve që keni veshur të dilni gjithashtu. Nëse preferoni të lani me dorë maskën tuaj, sigurohuni që të merrni në çdo pëllëmbë të maskës dhe ta pastroni atë duke përdorur sasinë e saktë të kimikateve. Për më tepër, njomja e maskës në ujë të nxehtë për 10 minuta dhe më pas shpëlarja e saj do të ndihmojë gjithashtu në largimin e të gjithë bakterieve.

Viruset nuk mund t’i rezistojnë temperaturave të larta, prandaj larja e maskave të fytyrës në një temperaturë prej më shumë se 60 gradë ndihmon në dezinfektimin e maskës.