Nga sot shtrenjtohet nafta dhe benzina në Zvicër

Më 1 janar 2021, çmimet e pompave zvicerane kanë vendosur të rriten me 3.7 cent për litër.


Nga 1 janari 2021, taksat totale për një litër benzinë ​​dhe naftë në Zvicër do të jenë përkatësisht 77 dhe 80 cent. Me një çmim prej 1.50 litër CHF, taksat do të përbëjnë mbi gjysmën e çmimit të një litri karburant në Zvicër.

Rritja e taksës prej 3.7 cent, e cila është vendosur të zgjasë deri në vitin 2028, u miratua nga Këshilli Federal më 1 korrik 2020. Rritja synon të lejojë qeverinë të zgjasë taksimin më të lehtë të gazit dhe biokarburanteve deri në 2023 pa humbur asnjë të ardhur.

Në të ardhmen, rritja prej 3.7 përqind mund të rritet në 12 cent. Në vitin 2019, parlamenti i Zvicrës miratoi Aktin e CO2, i cili përfshin një rritje prej 12 përqind të taksës për benzinën dhe naftën. Sidoqoftë, është organizuar një referendum që sulmon Ligjin e CO2. Organizatorët filluan të mbledhin 100,000 nënshkrimet e nevojshme në tetor 2020.

Ata që jetojnë pranë kufijve kombëtar shpesh mund të kursejnë duke u plotësuar në një vend fqinj. Uljet më të mëdha për banorët zviceranë gjenden në Austri, ku benzina dhe nafta mund të gjenden për rreth 30% dhe 45% më pak. Kursime prej rreth 20% mund të bëhen gjithashtu duke blerë naftë në Gjermani.