Një milion të arrestuar në kufirin e SHBA-së

Gati një milion njerëz janë arrestuar në SHBA në kufirin me Meksikën nga tetori i vitit 2018 deri më sot, më i larti në 12 vjet, sipas Policisë Kufitare amerikane.


Operacionet në kufirin jugperëndimor të Shteteve të Bashkuara arritën afro një milion për vitin fiskal 2019, i cili përfundoi në fund të shtatorit, tha Mark Morgan nga Policia Kufitare amerikane në një konferencë shtypi në Uashington.

Në vitin 2019, SHBA po përballet me hyrje të paligjshme nga Meksika, kryesisht qytetarë të Amerikës Qendrore që shpëtojnë nga dhuna dhe varfëria. Ky fluks ka shkaktuar një krizë në kufi me qendra të mbipopulluara pritjeje dhe kanalizime të dëshpëruara, transmeton KosovaPress.

“Me gjithë një politikë “tolerance zero” në kufi me familjet, me arrestimin e prindërve dhe vendosjen e fëmijëve në qendrat e ndalimit, arrestimet arritën në 144,000 në maj. Që atëherë, numri i arrestimeve ka rënë në 52,000 në shtator”, tha Morgan.

Për të zvogëluar numrin e të huajve të padëshiruar që vijnë, qeveria amerikane po bën presion në Meksikë për të vendosur trupa në kufirin e saj jugor për të mos lejuar ardhjen e migrantëve, kryesisht nga Salvadori, Hondurasi dhe Guatemala.

Meksika ka pranuar që azilkërkuesit të presin brenda territorit të saj, në mënyrë që çështja e tyre të zgjidhet në SHBA. Tani janë 51,000 njerëz në këtë situatë.

Marrëveshjet e bashkëpunimit me vendet e Amerikës Qendrore nga vijnë migrantët janë lidhur me SHBA, por shoqatat e të drejtave të njeriut vlerësojnë se këto vende nuk janë as mjaft të sigurta dhe as aq të pasura për të pranuar migrantë.

Administrata e presidentit Donald Trump, e cila i jep përparësi luftimit të emigracionit të paligjshëm, po ndërton një mur përgjatë kufirit 3.200 kilometra me Meksikën.

“Në total, vetëm 115 kilometra janë të pajisur me një sistem të ri sigurie që përfshin pengesa fizike, rrugë ndriçimi dhe patrullimi”, tha Mark Morgan.

Ai shtoi se deri në vitin 2020, kur Trump do të dalë në votime për një mandat të dytë, policia kufitare pret që sistemi të shtrihet në 700 kilometra të kufirit.