Papa Françesku mbërrin në Irak: Takim historik mes minareve dhe këmbanave

Papa Françesku mbërriti në Irak të Premten për të nxitur të krishterët në vend që të qëndrojnë të vendosur dhe të ndihmojnë në rindërtimin e vendit pas vitesh lufte dhe persekutimi.


Irakianët ishin të etur ta mirëpresin atë dhe vëmendjen globale që do të sjellë vizita e tij, me banderola dhe posterë të varur lart në Bagdadin qendror dhe tabela që përshkruajnë Françeskun me parullën “Ne jemi të gjithë Vëllezërit”. Në sheshin qendror Tahrir, një pemë u ngrit e stampuar me stemën e Vatikanit, ndërsa flamujt e Irakut dhe Vatikanit rreshtuan në rrugë të zbrazëta.

Ministri i Jashtëm irakian Fuad Hussein tha se irakianët ishin të etur të mirëpritnin “mesazhin e paqes dhe tolerancës” të Francis dhe e përshkroi vizitën si një takim historik midis “minareve dhe këmbanave”. Ndër pikat kryesore të vizitës tre-ditore është takimi privat i Francis të Shtunën me klerikun më të lartë Shiit të vendit, Ajatollahun e Madh Ali al-Sistani, një figurë e nderuar në Irak dhe më gjerë.

Aeroplani i Francis preku në aeroportin e Bagdadit pak para orës 2 pasdite.