Qyteti evropian që “flen” në diamante

Qyteti Nördlingen në shtetin federal gjerman të Bavarisë ka origjinën nga diamantet që datojnë 15 milion vjet më parë kur një asteroid goditi Tokën. Gjeologët vlerësojnë se gjerësia e asteroidit ishte një kilometër dhe peshonte rreth 3 miliardë ton. Goditja e rriti temperaturën dhe presionin e mjaftueshëm për të prodhuar një përzierje qelqi, kristale dhe diamante, ose kamoshe. Është vlerësuar se ka rreth 72,000 tonë diamante në zonën Nördlingen, transmeton Reporteri.

Kur banorët e parë arritën në vend, miliona vjet më vonë, nuk e kishin idenë se po ndërtonin shtëpi në një tokë të çmuar. Për vite ata besonin se origjina e krijimit të vendit të tyre ishte nga shpërthimi i një vullkani, deri në vitet 1960 kur u konfirmua se bëhej fjalë për si një asteroid. Sueviti është përdorur si material ndërtimor, duke mos përfshirë faktin se përbëhet nga diamante të vogla; Kisha e Shën Jurassic, si dhe muret mesjetare, janë shumë më të vlefshme sesa që janë menduar në shikim të parë.

Banorët e sotëm të Nördlingen e dinë se jetojnë në tone të tëra të diamanteve, por ata nuk kanë ndërmend ta prishin qytetin për t’u pasuruar. Për gurët e vegjël, nuk do të ishte e mundur të merrnin një çmim të mirë, madje edhe për një sasi të madhe, sepse ata janë të madhësisë më pak se 0.2 milimetra.

Qyteti gjerman përfiton ndryshe; turistët vijnë nga e gjithë bota për të parë arkitekturën e tij të mrekullueshme. /Reporteri.net/.