Rikthehet liria për të moshuarit në Zvicër

Popullsia e të moshuarve në Zvicër, të cilët janë këshilluar të qëndrojnë në ambiente të mbyllura për të parandaluar komplikimet shëndetësore të lidhura me koronavirus, tani u thuhet se mund të dalin.


Që nga fillimi i pandemisë Covid-19, e cila hyri në fuqi më 16 mars, njerëzit mbi moshën 65 vjeç u nxitën të qëndronin në shtëpi.

Autoritetet shëndetësore thanë që të moshuarit, dhe veçanërisht ata brenda kësaj grupmoshë që kanë kushte shëndetësore para-ekzistuese, janë më të rrezikuar nga komplikimet e Covid-19.

Por gjatë konferencës për shtyp më 8 maj, Ministri i Shëndetësisë, Alain Berset pranoi se nivelet e zvogëlimit të infeksioneve Covid-19 në të gjithë vendin tani lejojnë t’u jepet më shumë fleksibilitet njerëzve të moshuar.

“Situata nuk është e njëjtë për një 66-vjeçar me shëndet të mirë si për një 75-vjeçar me sëmundje ekzistuese dhe serioze të shumta”, tha Berset.

“Ne duhet të jemi të kujdesshëm, por pragmatikë”, shtoi ai, përcjell tutje albinfo.ch.

Sidoqoftë, Berset theksoi se kur të moshuarit të dalin jashtë, “rregullat e distancës dhe higjenës duhet të respektohen”.

Kantonet janë përgjegjëse për përcaktimin e rekomandimeve për masat mbrojtëse për njerëzit mbi 65 vjeç.

Për shembull, Vaud ka botuar udhëzime të Premten për të moshuarit që duan të rifillojnë aktivitetet e tyre normale.

Direktivat e përgjithshme, përfshirë masat në distancë dhe higjienën, janë të njëjta me publikun e gjerë. Por autoritetet thonë se të moshuarit duhet të marrin masa paraprake shtesë në vende të mbushura me njerëz, të tilla si maska ​​për fytyrën dhe përdorim të shpeshtë të dezinfektuesit të duarve, transmeton albinfo.ch.

Gjithashtu, edhe pse autoritetet kanë thënë së fundmi se është “e sigurt” që gjyshërit të përqafojnë nipërit e tyre nën moshën 10 vjeç, një kontakt më i gjatë midis brezave – siç është babagjyshi – nuk rekomandohet.

Ndërsa ekspertët e kujdesit shëndetësor kanë theksuar rëndësinë e mbajtjes së të moshuarve të mbyllur për aq kohë sa të jetë e mundur, presidentja zvicerane Simonetta Sommaruga theksoi tashmë në mesin e muajit prill se Këshilli Federal nuk po planifikonte t’i mbante njerëzit e moshuar nën mbyllje për një periudhë të pacaktuar kohe.

“Nuk është e mundur që të tërhiqen plotësisht këto grupe nga bota e jashtme”, tha ajo.