Shtohen shtetet e BE-së që futen në ‘listën e kuqe’: Mos udhëtoni

Qeveria gjermane dhe britanike kanë shtuar numrin e shteteve që ndodhen në ‘listën e kuqe’. Gjermania ka vendosur 11 rajone të tjera të Bashkimit Evropian në listën e atyre në rrezik për shkak të përhapjes së koronavirusit, ndërsa Britania ka shtuar edhe 4 vende të tjera.


Gjermania

Qeveria federale në Berlin shpalli disa rajone në 11 vendet anëtare të BE të rrezikshme dhe rekomandoi qytetarët gjermanë të heqin dorë nga udhëtimet që nuk janë me të vërtetë të nevojshme. Lista përfshin rajone dhe qytete nga vendet fqinje: Danimarka, Franca, Austria, Republika Çeke, Hungaria dhe Holanda.

Për momentin, lista gjermane e rajoneve ku ekziston një rrezik i rritur i infektimit përfshin gjithsej 14 nga 27 vende të Bashkimit Evropian – në disa vende vetëm rajone të caktuara janë në listë, dhe në disa territore të plota si Spanja.

Që nga e mërkura, rajonet e para në Danimarkë, Portugali, Irlandë dhe Slloveni janë futur në listë. Dhe në rastin e Francës, Republikës Çeke, Holandës, Kroacisë, Rumanisë, Austrisë dhe Hungarisë, lista aktuale e rajoneve të rrezikut është zgjeruar.

Kriteri kryesor, por jo i vetmi për vendosjen e një rajoni në listën e destinacioneve të rrezikshme është rritja e numrit të rasteve të reja korona në më shumë se 50 infeksione për 100,000 banorë në shtatë ditët e fundit.

Kryeqyteti hungarez Budapest është gjithashtu në listën gjermane të rajoneve të rrezikshme – dhe kjo është ajo ku ndeshja e Super Kupës së Futbollit Evropian midis Bayern dhe Seviljes spanjolle do të zhvillohet sonte.

Britania

Ndërkohë në Britani, sekretari i Transportit Grant Shapps njoftoi këtë mbrëmje se Danimarka është një nga katër vendet që shtohen në ‘listën e kuqe’ të karantinës nga kjo fundjavë.

Kufizimet po rivendosen gjithashtu për personat që vijnë nga Islanda dhe Sllovakia, pasi u shënua një rritje e rasteve të koronavirusit.

Kjo do të thotë që udhëtarët që kthehen nga ato destinacione në Angli do të përballen me 14 ditë karantinë kur të kthehen. Rregullat e reja do të hyjnë në fuqi nga mëngjesi i së dielës.