Snajperistja më e famshme në histori që ka vrarë mbi 300 snajperistë

Lyudmila Pavlichenko, nga Ukraina ka qenë snajpersite më e rrezikshme që njeh historia. Ajo dallonte shumë nga ushtarët tjerë, ishte në hap me modën e asaj kohe, lyente thojntë, kishte stil të veçantë të flokëve, dhe nuk ia huqte pothujse kurrë me çitje. Ka vrarë 309 snajperistë.


Pavlichenko lindi në vitin 1916 në një qytezë të vogël në Ukrainë. Ajo përshkruhej si një vajzë rebele dhe e padisiplinuar në klasë. Studionte histori në Universitetin e Kievit, por brenda një viti, ajo u bë një nga snajperistet më të mira të të gjitha kohërave, me 309 vrasje të kryera, 36 prej të cilëve ishin snajperë gjermanë.

Ajo ishte bërë një figurë e njohur në Luftën e Kuqe, si protagonist e propagandës së brendshme, dhe goditjen e ushtarëve gjermane në të gjithë frontin lindor. Gjermanët gjithashtu i ofruan komoditet që të bashkohej me radhët ushtarake të tyre.

Lyudmila Pavlichenko u bë një instruktore snajperi dhe ishte e ftuar në Shtëpinë e Bardhë nga Frenklin Rusvelt.