Berisha për ‘Die Presse’: Beogradi dëshiron të hapë një kapitull që u mbyll në vitin 1999

Zëvendësministri i Jashtëm i Kosovës, Anton Berisha ka folur në një intervistë për të përditshmen austriake “Die Presse”.


Në këtë intervistë Berisha flet për dialogun pengues me Serbinë, refuzimin e ndryshimeve të kufirit dhe marrëdhëniet me Vatikanin, përcjellë në shqip Reporteri.net.

Die Presse: 20 vjet më parë, sulmet ajrore të NATO-s kundër Serbisë u nisen për të ndihmuar shqiptarët e Kosovës. A jeni i shqetësuar që tensionet mes Kosovës dhe Serbisë mund të çojnë sërish në një konflikt sot?

Anton Berisha: Serbia nuk është gati për një dialog në formën e parashikuar nga BE: si normalizimi mes dy vendeve. Në Beograd duan të rihapin një kapitull që është mbyllur: vetëm në vitin 1999 me ndërhyrjen e NATO-s dhe tërheqjen e trupave serbe nga Kosova; dhe më pas në vitin 2008 me Deklaratën tonë të Pavarësisë. Ajo që njerëzit në Beograd thonë sot, siç është Ministri i Mbrojtjes i Serbisë apo Ministri i Jashtëm, kujton retorikën e epokës së Millosheviçit.

Die Presse: Por dialogu midis Kosovës dhe Serbisë gjithashtu është penguar mbi të gjitha për shkak të mosmarrëveshjes mbi tarifat e larta që ka imponuar Kosova ndaj Serbisë.

Berisha: Dialogu filloi në vitin 2011, tarifat kanë qenë vetëm për disa muaj. Dialogu zgjat shumë gjatë dhe nuk ka destinacion. Ne kemi lëvizur nga një dialog për të normalizuar marrëdhëniet midis Kosovës dhe Serbisë në një fazë kur Beogradi dëshiron të flasë për statusin politik të Kosovës. Kjo nuk është e pranueshme për ne.

Kishte ide kohët e fundit për të sjellë një ndryshim kufitar midis Serbisë dhe Kosovës – në këmbim të njohjes nga Beogradi. A nuk do të ishte kjo një zgjidhje?

Qeveria jonë dhe kryeministri Ramush Haradinaj ishin shumë të qartë: ndryshimi i kufijve në Ballkan është i rrezikshëm. Ne jemi tërësisht kundër çdo diskutimi në lidhje me të. BE bazohet në parimin e unitetit në diversitet. Çdo ndryshim i kufijve në baza etnike është një kontradiktë me këtë parim.

Pesë vende të BE nuk e kanë njohur ende Kosovën si shtetin e tyre, përfshirë Spanjën. A do të pranojë ndonjëherë Spanja pavarësinë e Kosovës – duke pasur parasysh problemet e saj me Kataloninë?

Normalizimi me Serbinë do të ishte një gjë e mirë dhe e mirë për të gjithë rajonin. Por ajo nuk është gjithçka. Kjo nuk është garanci se Spanja, për shembull, do të na njohë ose se Rusia do të jetë anëtare e Këshillit të Sigurimit të OKB-së do të votojë për ne. Prandaj, nuk jemi gati të vendosim gjithçka në njohjen nga Serbia. Ne duam të forcojmë ekonomikisht shtetin tonë dhe të jemi më aktivë në BE. Dhe jo vetëm në Bashkim, duke u fokusuar në shtetet që nuk e pranojnë pavarësinë tonë. Në përgjithësi, ne kemi qenë të njohur nga më shumë se 100 vende si një shtet i veçantë.

Por nëse Spanja nuk e njeh Kosovën si një shtet, kjo do të ishte një pengesë në rrugën e Kosovës për në BE?

Prandaj duhet të punojmë më shumë me Spanjën. Ne planifikojmë të jemi më aktiv këtu dhe të kemi argumente të mjaftueshme në anën tonë. Rasti ynë nuk është i njëjtë me atë të Katalonjës.

Ju gjithashtu përpiqeni të merrni njohje nga Vatikani. Ju jeni përgjegjës për Kosovën. Cilat janë problemet?

Unë jam përgjegjës për marrëdhëniet me Vatikanin në Qeverinë e Kosovës. Ne kemi bërë përparim. Ekziston një marrëveshje midis Kryeministrit Haradinaj dhe Sekretarit të Shtetit të Vatikanit për të vazhduar dialogun. Dioqeza e Kosovës u njoh nga Vatikani. Kohët e fundit kam takuar Kardinali Christoph Schönborn në Vjenë, i cili ndihmon shumë komunitetin tonë. Ne kemi një mision katolik në Vjenë. Në takim u diskutua edhe për situatën në Kosovë në përgjithësi.

Pse është e rëndësishme njohja nga Vatikani?

Çdo njohje është e rëndësishme për ne. Përveç kësaj, Serbia dëshiron të paraqitet si kujdestare e të ashtuquajturit krishterim, si në kohën e Millosheviçit dhe të Kosovës si shtet islamik. Por realiteti është i ndryshëm: shqiptarët janë myslimanë, katolikë, ortodoksë ose aspak fetar të orientuar. Ne kemi një peshkopatë të vjetër. Shqiptarët kurrë nuk kishin probleme me njëri-tjetrin për shkak të dallimeve konfesionale. Dhe Kosova ka një kushtetutë laike që bazohet në parimet evropiane. /DiePresse/Reporteri.net/.