Krasniqi nga “Germin”: Mosnumërimi i votave të diasporës përbën shkelje kushtetuese

Lirim Krasniqi nga organizata për diasporën ‘Germin’, ka vlerësuar se vendimi i Panelit Zgjedhor për Ankesa dhe Parashtresa për refuzimin e kërkesës për numërimin e votave nga diaspora të ardhura pas afatit të paraparë, si shkelje kushtetuese.


“Këtë çshtje e kemi trajtuar si shkelje e një të drejte themelore që garantohet me nenin 45 të Kushtetutës së Republikës së Kosovës”, ka thënë Krasniqi nnë Klan Kosova.

“Sa i përket vendimit të sotëm te PZAP-së, përmes tij vendimi i mëhershëm i Gjykatës Supreme ose konstatimet e Gjykatës Supreme trajtohen si sugjerime – diçka që është shumë problematike ngase vendimi dhe konstatimi i Gjykatës Supreme nuk lë hapësirë për argument”.

“Ne këtë drejtim konsiderojmë se PZAP ka bërë tejkalim të kompetencave sepse është vetëm organ administrativ dhe në rastin më të mirë do të duhej të urdhëronte KQZ-në që t’i pranonte këto pako me fletëvotime dhe të procedohen si vota të rregullta, sepse dërgesat postare janë të vlefshme dhe data e dërgimit është ajo qe merret parasysh”, tha ai.

Krasniqi ka vlerësuar se 4 mijë e 639 votat e diasporës që kanë arritur pas afatit të parapare duhet të trajtohen si vota të rregullta ngase duhet të merret parasysh data e dërgimit. Sipas tij nuk mund të fajësohen votuesit për shkak të vonesave për shkaqe teknike.

Ai gjithashtu shtoi se kufizimi kohor për votimin nga diaspora duhet të ndryshojë.

“Kufizimi kohor duhet të shtyhet për shkak se ardhja me vonesë nuk ka ndikuar në procesimin e votave të tjera apo numërimin e votave të tjera. Rrjedhimisht ky kufizim kohor përbën shkelje kushtetuese”, tha Krasniqi.