Maliqi: Kryeministri në detyrë me vendimet dhe veprimet po e bënë edhe më të arsyeshëm shkarkimin e tij

Gjykata Kushtetuese sot ka pranuar kërkesën e Presidentit dhe ka shfuqizuar vendimin e Qeverisë Kurti për “orën policore”.


Kushtetuesja thotë vendimi i kryeministrit në detyrë, Albin Kurti për kufizimin e lirisë gjatë pandemisë Covid-19 është në kundërshtim me Kushtetutën.

Lidhur me këtë, analisti Shkelëzen Maliqi, ka vlerësuar se Qeveria i ka tejkaluar kompetencat e veta.

Sipas Maliqit, ka qenë gabim refuzimi i kërkesës së Presidentit, për shpalljen e gjendjes së jashtëzakonshme.

“Ka qene e qartë që nga fillimi se Qeveria dhe Ministria e Shëndetësisë nuk kanë pas drejtë të marrin vendime që kufizojnë të drejten e lëvizjes në tërë territorin e Kosovës.

Për masa të tilla duhet të shpallet gjendja e jashtëzakonshme që kerkon aprovimin e Kuvendit.

Në fazat fillestare të epidemisë Qeveria ka vepruar sipas ligjit duke kufizuar lëvizjen dhe izoluar vendbanimet ku është shfaqur koronavirusi, por ajo i ka tejkaluar kompetencat duke i zgjeruar në tërë territorin.

Kuptohet, masat qe janë marre kanë qenë të duhura”, ka thënë ai për Indeksonline.

Maliqi ka theksuar që kërkesa e Presidentit për gjendjen e jashtëzakonshme ka qenë legjitime e jo komplot dhe puç.

Analisti shtoi se “kryeministri në detyrë gjithnjë e më shumë po shfaq prirje për veprime dhe vendime arbitrare dhe të kundërligjshme, që e bënë edhe më të arsyeshëm shkarkimin e tij.

“Si reagim ndaj përhapjes së pandemisë, por gabimi ka qenë refuzimi i shpalljes së gjendjes së jashtëzakonshme, që kishte siguruar ligjshmërinë e procesit dhe mobilizimin më të gjerë të institucioneve.

Pra, kërkesave që të shpallet gjendja e jashtëzakonshme kane qenë legjitime dhe jo komplot dhe puç, si i kualifikonte Albin Kurti”, përfundoi ai.