“Safe Journalists” – reagon për sulmin ndaj gazetarit Visar Duriqi: Sulm mizor dhe tinëzar

Rrjeti për mbrojtjen e gazetarëve “Safe Journalists” ka reaguar për sulmin fizik ndaj gazetarit hulumtues, Visar Duriqi.


Në reagimin e tyre thuhet se ky sulm është mizor dhe tinëzar.

“Rrjeti i “Safe Journalist”, që përfaqëson më shumë se 8,200 profesionistë të medias në Ballkanin Perëndimor bashkohet me anëtarin e saj AJK në dënimin e këtij sulmi mizor dhe tinëzar. Ne u bëjmë thirrje autoriteteve të zgjidhin këtë çështje sa më shpejt të jetë e mundur dhe të gjejnë krimet”, thuhet në reagim.

Tutje në reagimin e tyre thuhet se ata do të informojnë të gjitha palët e përkatëse.

“Ne do të informojmë palët e interesuara përkatëse kombëtare dhe ndërkombëtare për këtë rast të ri. Çdo sulm ndaj gazetarëve është një sulm ndaj interesit publik, demokracisë dhe të drejtave të të gjithë qytetarëve”, thuhet në reagim”.

Reagimi i plotë:

Rrjeti i “Safe Journalists”, ka dënuar ashpër sulmin fizik ndaj gazetarit Visar Duriqi në Prishtinë. Më 25.02.2021 Visar Duriqi po kthehej në shtëpi pas mesnatës kur tre burra të maskuar e sulmuan fizikisht. Ata i thyen dhëmbët dhe ia thyen hundën. Ai është dërguar në spital ku ka marrë trajtim mjekësor. Më pas, ku më pas është liruar.

Visar Duriqi mbulon tema në lidhje me ekstremizmin fetar dhe grupet radikale në Kosovë. AJK ka reaguar në vitin 2014 në lidhje me disa kërcënime me vdekje që ai ka marrë vazhdimisht (në kohën kur ai ishte duke punuar për “Gazeta Express”). Në “Insajderi” ai është një gazetar hulumtues, autor i serisë dokumentare “InDoks” ku ai mbulon gjithashtu këto lloje temash, por edhe korrupsionin, çështjet dhe tema të tjera të ndjeshme. Për një intervistë në vitin 2019. Visar tha se këto kërcënime verbale kanë vazhduar dhe të gjitha ato kanë të bëjnë me temat që ai mbuloi lidhur me grupet radikale. Disa nga këta njerëz janë burgosur dhe disa janë dënuar në gjykatë.

Sidoqoftë, Gentiana Begolli Pustina nga “Shoqata e Gazetarëve të Kosovës” tha më herët se sulmi fizik ndaj gazetarit Visar Duriqi është një nga rastet më të ashpra kundër gazetarëve.

“ËShtë e papranueshme, pasi është gjithashtu shqetësuese sesi këto sulme janë bërë më të shpeshta. Ne konsiderojmë se ky sulm jo vetëm që shkakton shqetësim në komunitetin tonë dhe lirinë e fjalës, por gjithashtu çrregullon klimën e të bërit gazetari në një shoqëri demokratike. Ne inkurajojmë kolegët tanë të mos lejojnë këto veprime frikacake për t’i mbajtur të heshtura “, tha ajo.

Kjo na tregon se gazetarët në Kosovë nuk janë të mbrojtur aspak dhe se profesioni i tyre është bërë kërcënues për jetën.