Shefi i OKB’së: Kosova ta formojë qeverinë e re dhe të rifillojë bisedimet me Serbinë

Sekretari i Përgjithshëm i Organizatës së Kombeve të Bashkuara, Antonio Guterres, tha se pauza e gjatë në dialogun mes Kosovës dhe Serbisë ndaloi përparimin drejt normalizimit të marrëdhënieve, gjë që hapi rrezikun e stabilitetit në këtë fushë.


Në një raport të ri tremujor mbi punën e UNMIK-ut që do të diskutohet nesër në Këshillin e Sigurimit të OKB-së, Guterres bëri thirrje për formimin e një qeverie të re të Kosovës pas zgjedhjeve, në mënyrë që dialogu me Beogradin të mund të rifillohet shpejt, si dhe të heqë çdo pengesë për dialogun e vazhdueshëm.

Në raportin e periudhës 16 maj deri 15 shtator, Guterres përshëndeti përpjekjet që synojnë të sigurojnë përfshirje më të madhe të segmenteve më të gjera të shoqërisë në proceset politike në Kosovë, duke shtuar se veçanërisht inkurajoi gratë dhe të rinjtë që të përfshihen dhe të udhëheqin në qeverisjen demokratike të Kosovës, raporton KP.

Ai tha se ndërtimi i besimit në Kosovë kërkon forcimin e sundimit të ligjit dhe një gjyqësor të besueshëm, të pavarur dhe të paanshëm.

Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së mirëpriti përpjekjet për të siguruar që viktimat e dhunës seksuale gjatë luftës në Kosovë të kenë të drejtën e kompensimit, por tha se procesi i kompensimit për viktimat nuk ishte plotësisht përfshirës.

Guterres u bëri thirrje të gjithë aktorëve përkatës që të mbrojnë trashëgiminë fetare të Kosovës dhe të sigurojnë që vendet e adhurimit të jenë të sigurta, në mënyrë që të gjitha komunitetet të praktikojnë besimin e tyre në paqe.

Ai gjithashtu u bëri thirrje institucioneve të Kosovës dhe akterëve ndërkombëtarë që të vazhdojnë mbështetjen dhe bashkëpunimin e tyre të plotë në përpjekjet për të hetuar krimet e kryera gjatë luftës në Kosovë, të cilat ai i konsideroi thelbësore për të ardhmen paqësore të Kosovës.

Në raport, Guterres përshëndeti përpjekjet e vazhdueshme të Grupit të Punës për Personat e Zhdukur si dhe ndryshimin e planifikuar në Ligjin për Personat e Zhdukur, duke thënë se sqarimi i fatit të të zhdukurve në Kosovë është thelbësor për arritjen e besimit afatgjatë.

Guterres tha se ishte i zhgënjyer nga kontributet e vogla në Fondin e KB për të mbështetur komunitetet ashkali, egjiptian dhe romë të prekur nga helmimi nga plumbi në Kosovë, dhe u bëri thirrje vendeve anëtare, akterëve dhe organizatave të tjera që të kontribuojnë në këtë fond.

Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së shprehu shqetësim serioz për ndalimin e anëtarëve të UNMIK-ut më 28 maj dhe vazhdimin e procedurave gjyqësore kundër tyre nga autoritetet e Kosovës, nga të cilat ai kërkoi të sigurojnë respektimin e privilegjeve dhe imunitetit të anëtarëve të OKB-së.