Syla: Kurti po tregohet hipokrit në raport me mjekët, ideja e tij diskriminuese do të krijon kaos

Kandidati për kryeministër, Albin Kurti ditë më para deklaroi se gjatë qeverisjes së tij mjekët duhet të zgjedhin sektorin në të cilin duan të punojnë, pasi që do t’u pamundësohet punësimi i njëkohshëm në dy sektorët.


Por kjo deklaratë e tij ka zgjuar pakënaqësi te shumica e punëtorëve shëndetësorë.Kryetari i Federatës Sindikatës së Shëndetësisë së Kosovës (FSShK), Blerim Syla, në një intervistë për EkonomiaOnline, thotë se deklarata të tilla, të pamenduara mirë, ndikojnë negativisht në komunitetin e mjekëve.

Ai thotë se përkitazi me këtë problem Gjykata Kushtetuese ka vendosur në favor të tyre qysh në vitin 2013, teksa idenë e Kurtit për riaktualizimin e kësaj teme po e konsideron diskriminuese, por edhe kundërkushtetuese.

“Kjo deklaratë e Kurtit me të vërtetë ka ngritur një shqetësim, sepse nuk janë pjekur kushtet të dilet me një deklaratë të tillë. Nuk është analizuar si duhet situata në komunitetin mjekësor dhe ajo çka është më e rëndësishmja nuk është analizuar Kushtetuesja. Siç e dini në vitin 2013 unë kam qenë vet pjesëmarrës në seancë si palë e interesit dhe është fituar kjo lëndë sepse është konsideruar se po dëmtohet vetëm një komunitet. Prandaj e kam thënë edhe në Gjykatë se nëse ju doni ta shkelni Kushtetutën shkeleni por e di që komuniteti mjekësor është vet populli”, thotë ai.

Kreu i FSShK-së, thotë se një vendim i tillë do të ishte i pranishëm, nëse do të vlente për të gjithë sektorët, por jo të vlejë vetëm për mjekët.

“Prandaj nuk mund të ndash vetëm një komunitet në këtë rast mjekët dhe të tjerët të vazhdojnë. Logjika e këtij veprimi kishte me qenë e mirë sikur këtu të përfshihen edhe profesorët, juristët, ekonomistët, kontabilistët. Pra marr në përgjithësi është diskriminues. Ndoshta ka qenë edhe premtim i Kurtit edhe në fushatë por nëse hyn në analizë më të thuktë do ta sheh se është një gabim dhe është shumë herët të bisedohet për këtë çështje”, thotë ai.

Syla thotë se sistemi shëndetësor po ballafaqohet me shumë probleme dhe se nuk është momenti i duhur të flitet për penalizmin e mjekëve.Madje iniciativat e tilla të ndërmarra nga kandidati për kreministër, po i konsideron edhe si hipokrite.

“Së pari të thuhet sot që duhet të ndahet sistemi publik prej privatit, kur ne po ballafaqohemi nëpër disa spitale me kriza të punëtorëve shëndetësorë të mjekëve, është hipokrizi e lloji të vet. Sepse të njëjtën kohë kanë premtuar se do t’i ofrojnë shërbime pacientit. E dyta duke e pasur parasysh gjendjen financiare në të cilën sot gjenden mjekët, sepse ata kanë qenë të detyruar të mbulojnë shpenzimet e familjes. Mjeku me vite me radhë, por edhe sot jeton me 600 euro. Edhe pse tash janë rrit me ligjin për pagat, nëse do që të futet ky sistem, atëherë mjekët duhet të deklarohen”, thotë ai.

Syla thotë se përkitazi me këtë çështje kanë mbajtur edhe mbledhjen e kryesisë, ku njëzëri është kundërshtuar ideja e plasuar nga Kurti.

Shprehet i bindur se nëse kjo ide realizohet në praktike, shumica dërmuese e mjekëve specialistë do ta braktisin sistemin publik dhe do të krijohet një kaos i vërtetë.