Zbulim arkeologjik në Maliq – një pitos u gjet rastësisht nga një fermer teksa po punonte tokën

Një tjetër zbulim arkeologjik me rëndësi ka dalë në dritë, në zonën e Maliqit.


Pranë fshatit Podgorie, tek vendi i quajtur Kopaëe, midis Burrës dhe Kishnikut, në bashkinë e Maliqit, në një pronë private, gjatë punimeve, ka dalë në dritë një objekt arkeologjik, i cili, sipas arkeologëve rezulton të jetë një Pitos.

Sipas specialistëve, Pitosi është prej qeramike, i përzierë me guralecë të vegjël, me një lartësi prej 145 cm, gjerësi 65 cm dhe me një fund 16 cm. Objekti paraqitet i stërzgjatur dhe ka një shirit në pjesën më të fryrë të trupit, një dekor plastik me gjerësi 5.5 cm dhe trashësi 2 cm.

Mendohet që objekti t’i përkasë periudhës së vonë arkaike-klasike, të shek. VI-V p.k. Të dhënat çojnë drejt mundësisë së ekzistencës së një tjetër objekti të ngjashëm, në terren.

Punimet në terren pritet të nxjerrin në dritë të tjera të dhëna.