Fshiu më shumë se 2 miliardë llogari të rrejshme, por si po dështon Facebooku të mbyllë profilet e Ibrahim Rugovës?

Megjithë veprimet e fundit, Facebook është ende e rrënuar nga llogaritë e rreme, duke përfshirë mijëra që ndihmojnë në promovimin e një partie ekstreme të Gjermanisë.


Facebook njoftoi këtë javë se ka hequr 2.19 miliardë llogari të rreme nga janari deri në mars, më i madhi ndonjëherë nga falsifikimet në një tremujor të vetëm. Kompania CEO Mark Zuckerberg me besim u tha mediave se “po marrim më shumë llogari të rreme se kurrë.”

Ajo që ai nuk tha ishte se ka edhe llogari më aktive në Facebook se sa ishin gjashtë muaj më parë – më shumë se kurrë më parë. Facebook tani thotë se 5% e llogarive aktive janë të falsifikuara, nga vlerësimi i mëparshëm prej 3% deri në 4%.

Spastrimi i më shumë se 2 miliardë llogarive të rreme, ndërsa profilet mbresëlënëse, kryesisht të hequr në pikën e krijimit. Zuckerberg tha, “ata nuk u konsideruan kurrë aktivë në sistemet tona dhe ne nuk i numërojmë ato në asnjë prej metrikës sonë të përgjithshme të komunitetit”.

Pra, duke u bazuar në metricën kryesore të Facebook-ut për matjen e llogarive të rreme, problemi është duke u përkeqësuar. Njerëzit që hetojnë llogaritë e rreme në platformë gjithashtu i thanë BuzzFeed News se kompania ende nuk arrin të heqë fakse të dukshme – edhe gjatë periudhave kritike, siç janë zgjedhjet e Parlamentit Europian.

Dy ditë para se Facebook të lëshojë Raportin e saj të Përmbarimit të Standardeve të Komunitetit më të fundit me numrin e llogarive të larguara, transmetuesi gjerman ZDF botoi një raport mbi një rrjet të mijëra llogarive të dyshimta në Facebook, që u pëlqen faqeve dhe përmbajtjeve nga AfD, partia gjermane e ekstremit të djathtë. Kjo pasoi një artikull të kohëve të fundit nga gazeta gjermane Der Spiegel që raportoi se përmbajtja e AfD përfaqëson 85% të të gjitha përmbajtjeve politike gjermane të lidhura me partinë që ndahen në Facebook.

Në të dyja rastet, të dhënat vinin nga profesori i kërkimit të Universitetit George Washington, Trevor Davis. Ai kaloi tre muaj duke studiuar praninë e AfD-së në Facebook dhe duke hetuar qindra mijëra llogari në Facebook që kanë pëlqyer faqet apo postimet e AfD-së.

“Ajo që mund të provoj është se gjatë tre muajve kam identifikuar 200,000 llogari që kanë dy ose më shumë tipare të artificialitetit”, tha ai për BuzzFeed News.

Ai tha se gjetjet e tij dhe fakti se Facebook ende nuk ka ndërmarrë veprime pasi tregoi historinë e ZDF, tregon se kompania po dështon në heqjen e llogarive aktive të falsifikuara.

“Nga rreth 200,000 llogaritë e mundshme mashtruese që identifikuam, Facebook pezulloi një total prej 500 gjatë periudhës sonë të studimit,” tha ai në një mesazh. “Ata nuk arritën të pezullonin llogaritë duke përdorur imazhe të vjedhura të aktorëve të famshëm dhe madje edhe presidentin e ndjerë të Kosovës si fotografinë e tyre të profilit. Ata nuk arritën të pezullonin llogaritë e vendosura në vendet muslimane që ‘pëlqejnë’ qindra postime islamofobe në ditë. Kjo ndodhi gjatë zgjedhjeve. E gjej këtë një kohë të çuditshme që Facebook të hapë publikisht në anën e pasme “.

Një zëdhënës i Facebook tha për BuzzFeed News se duhet të marrë më shumë detaje nga Davis në mënyrë që të hetojë gjetjet e tij.

“Zoti. Davis nuk e ka ndarë hulumtimin e tij me ne në mënyrë që ne të mbështetim pretendimet e tij. Ne do të ishim të lumtur për të hetuar, siç bëjmë shpesh kur marrim këshilla nga studiuesit, “thanë ata në një email.

Davis nuk është dakord.

“Megjithëse ky hulumtim është ndarë me ta nëpërmjet dy botuesve të ndryshëm gjermanë në muajin e kaluar (Spiegel, ZDF), Facebook ka zgjedhur që të mos më drejtojë drejtpërdrejt,” tha ai.
Davis siguroi BuzzFeed News me një draft letre të bardhë dhe prezantime të lidhura që përmbledhin të dhënat dhe gjetjet e tij. Ai tha se ata tregojnë përfitimet e AfD nga një rrjet masiv i llogarive dhe aktivitetit joautentik.

Shumë nga llogaritë që ka gjetur kanë foto të profileve të vjedhura, dhe vetëm si faqet apo përmbajtjen e AfD-së. Mijëra profile kanë dy emra të fundit. Në mënyrë të ngjashme, mijëra libra që u gjetën në lidhje me pëlqimin e faqeve ose postimeve të AfD-së thanë në profilet e tyre se ata jetojnë në vende kryesisht myslimane dhe kanë emra myslimanë. AfD shpesh përhap përmbajtjen anti-muslimane dhe lëshoi një dokument politikash që tha se “Islami nuk është pjesë e Gjermanisë”.

Davis tha se provat e mosautentitetit midis profileve që ai shqyrtoi janë të shumta, por Facebook dështoi të veprojë.

“Mendoj se është e rëndësishme që jo vetëm Facebook të jetë i vetëdijshëm për atë që ka ndodhur, por edhe për publikun. Pyetja që duhet të bëjmë të gjithë është, ç’është kjo dështim për të gjetur vetë këto llogari për aftësinë e tyre për të manipuluar policinë në rrjetin e tyre? ”

Kur ZDF solli Facebook një mostër prej 20 llogarish për hetime, kompania menjëherë hoqi poshtë dy prej tyre dhe sfidoi pronarët e gjashtë të tjerëve për të siguruar verifikimin e identitetit në Facebook. Deklaroi që 12 të mbeturit të jenë reale. Por në mesin e atyre 12 llogarive të dyshuara reale ishte një llogari e rreme që vetë ZDF kishte krijuar javë më parë.

“Llogaria jonë, e vetmja që e dinim ishte njëqind për qind e rreme, Facebook konsiderohej e vërtetë,” shkroi Stephan Mündges dhe Ulrich Stoll nga ZDF.

AfD nuk iu përgjigj një kërkese me email për komente. Por Jörg Meuthen, një zëdhënës i partisë, i tha ZDF-së se AfD nuk ka paguar për llogari apo promovim të mediave të tjera sociale. Ai tha gjithashtu se nuk ka asgjë të dyshimtë për njerëzit me bazë jashtë Gjermanisë që bashkëveprojnë me përmbajtjen e AfD-së, edhe në frekuencë të lartë.

“Fakti që anët e shoqatës individuale të distriktit kanë mbështetës që ndonjëherë jetojnë disa qindra kilometra larg këtyre shoqatave të rrethit është krejtësisht normale në partinë tonë. Anëtarët tanë të partisë dhe simpatizantët janë shumë afër njëri-tjetrit në internet “.

Davis nuk është i vetmi person që gjuetizon për fakse në Facebook, i cili thotë se kompania po bie në punë. Sarah Thompson ka dokumentuar spammers jashtë shtetit dhe llogaritë e rreme që të paktën 2016. Ajo tha se ajo ndërpreu raportimin e llogarive të rreme për kompaninë për shkak të mosveprimit nga ana e saj.

“Unë mendoj se Facebook mund të jetë në gjendje të raportojë numrat fantastikë të inteligjencës së tyre artificiale që luftojnë llogaritë e autogjeneruara që vijnë në sistem dhe nxjerrjen e tyre para se të fillojnë të jetojnë – por aktorët e këqinj janë duke përdorur llogaritë e rrëmbyer”, tha ajo duke iu referuar llogarive që janë krijuar nga njerëz të vërtetë, por më vonë janë marrë nga aktorët e këqij.

Kathy Kostrub-Waters ka kaluar vite duke u përpjekur për të marrë Facebook për të hequr llogaritë e rreme të drejtuar nga përhershme të romancës . Ajo tha se kompania nuk arrin të ndalojë përhershme nga vjedhja e fotografive të anëtarëve ushtarakë dhe krijimi i profileve me ta.

“Ne kemi kërkuar ekipin që ne kemi punuar me [në Facebook] në disa raste për numrat [e] të llogarive që ata thonë se kanë fshirë,” tha ajo. Kostrub-Waters tha se ende nuk ka marrë ndonjë informacion konkret nga kompania.

Sa i përket njoftimit të Facebook se ai i hoqi afro 2.2 miliardë llogarive, ajo e sheh atë si një lëvizje të llogaritur.

“Është GJITHA t’i vëmë mendjet të lehtësuar në mënyrë që ata të mund të kalojnë një pengesë tjetër për të mos pasur rregullim federal”, tha ajo në një email.