Dita më e zezë në historinë e Amerikës: 6 fakte për sulmin e 11 shtatorit

Sot është 20 vjetori i sulmit barbar kundër Kullave Binjake dhe Pentagoni-it, ku humbën jetën rreth 3000 persona.


11 shtatori është një ditë që jo vetë do të mbetet përgjithmonë në historinë e SHBA’së dhe të botës, por nderkohë është një moment që do të ndryshonte gjithë historinë.

Kullat Binjake ishin pjesë e një kompleksi me shtatë ndërtesa në Manhatanin e Ulët, New York City, i cili u hap zyrtarisht në 4 Prill 1973 dhe ekzistoi derisa sulmet terroriste të 11 shtatorit 2001 I shkatërruan.

Në mënyrë që të ndërtohen në mënyrë të sigurt ndërtesa të tilla të larta u bënë një larmi provash duke përfshirë provat e tunelit të erës për të siguruar që Kullat Binjake do të qëndronin përballë erërave të forta. 1 Qendra Botërore e Tregtisë u referua gjithashtu si Kulla e Veriut. 2 Qendra Botërore e Tregtisë u referua gjithashtu si Kulla e Jugut.

Më poshtë gjeni 6 fakte për Kullat Binajke:

1. Kullat Binjake mund të strehojnë 50,000 punonjës në hapësirën e saj prej 10 milion metrash katrorë.

2. Kostoja për të ndërtuar Kompleksin e Qendrës Botërore të Tregtisë ishte 400 milion dollarë në 1973, sipas vlerës së sotme kjo do të ishte e barabartë me 2.3 miliardë dollarë.

3. U deshën më shumë se 10,000 punëtorë për të ndërtuar Kullat Binjake. 60 nga ata punëtorë humbën jetën gjatë ndërtimit të tij.

4. Kishte 7 nivele nën Kullat Binjake që mbanin një stacion metroje, dyqane tregtare dhe shërbime. Kishte 43,600 dritare në Kullat Binjake.

5. Tre burra u hodhën nga maja e Kullave Binjake dhe u hodhën me parashutë poshtë, dhe 12 alpinistë të maleve arritën të shkallëzonin pjesën e jashtme të Kullave Binjake.

6. Kullat Binjake u shembën në 11 Shtator 2001 pasi avionët avionë u përplasën atyre.

Kishte 2,192 civilë, 71 oficerë të zbatimit të ligjit, 343 zjarrfikës dhe 147 pasagjerë në aeroplanët që vdiqën në sulmet më 9/11 në Ground Zero (faqja e Kullave Binjake), poashtu kishte rreth 3800 shufra ari të ruajtura në bodrumin e Kullave Binjake. Ata vlejnë rreth 100 milion dollarë.