Kisha Ortodokse Greke thotë se ‘Kupa e Shenjtë nuk mund të bartë sëmundje’ dhe se mund të pini verë nga e njëjta lugë

Prifti Steven Scoutas i ka thënë ABC-së se kishëtarët ortodoksë grekë mund të derdhin verë të shenjtë nga e njëjta lugë gjatë Eukaristisë. Shumica e besimtarëve në fjalë janë të moshuar.


Ne besojmë se asnjë virus ose sëmundje nuk mund të ekzistojë në bashkimin e shenjtë, që besojmë se është trupi dhe gjaku i Krishtit. Pasi të vendosim të shkojmë në kishë, besojmë se nuk ka absolutisht asnjë mundësi për përhapjen e sëmundjes nga kupa e shenjtë.

Ai tha për 10 daily se komentet e tij reflektojnë mësimin e kishës ortodokse.

Priftërinjtë ortodoksë grekë zhytin një lugë në një tufë vere dhe e vendosin atë në gojën e famullive, si pjesë e bashkimit gjatë masës. Luga dhe kupa mbesin të njëjta gjatë gjithë ceremonisë.

Adresimi i shqetësimeve në lidhje me potencialin për infeksion të kontraktimit ose mikrobeve nga përdorimi i lugës së njëjtë, Rev. Fr. Stylianos Muksuris shkruan në faqen e internetit të Institutit të Kërkimit Ortodoks:

Nga një këndvështrim i thjeshtë eksperimental, çdo kupë të dielave konsumohet në tërësinë e saj nga prifti, pasi disa gojë kanë komunikuar prej saj. Asnjë prift, përfshirë shkrimtarin e kësaj kolumne, nuk është sëmurë ndonjëherë ose paaftësuar pas konsumimit të Dhuratave të Shenjta. Dhe së fundi, nga një këndvështrim thjesht shpirtëror, Dhuratat e Shenjta janë pikërisht ato: ato janë të shenjta. … Nëse vërtet besojmë në Zot, ne e dimë mjaft mirë se Zoti kurrë nuk do të lejonte që të na vinte dëmi, veçanërisht në pritjen e Kungimit të Shenjtë.

Shoqata Mjekësore Australiane ka kritikuar ashpër Arqipeshkën Ortodokse Greke të Australisë për atë që e quan “një pozitë të keq-konsideruar dhe joshkencore për t’u mbajtur”.

Peshkopi Donald Sproxton njoftoi një numër masash paraprake të përkohshme që synojnë të ndalojnë përhapjen e koronavirusit do të vendosen në të gjithë famullitë katolike të Perth-it.

Këto masa përfshijnë heqjen e ujit të shenjtë, meshat e bashkësisë që administrohen në dorë dhe jo në gjuhë, ndalimi i pirjes nga dredha-dredha dhe shenjat e paqes.