Studimi: Dy doza të Pfizer sigurojnë përgjigje të fortë imunitare tek të moshuarit mbi 80 vjeç

Dy doza të vaksinës së Pfizer mund të prodhojnë nivele të larta antitrupash tek personat që janë mbi 80 vjeç. Në këtë përfundim ka dalë një studim i pavarur i fokusuar tek imuniteti që ofron vaksina tek të moshuarit.


Testet e gjakut të bërë në njerëz që moshës nga 80 deri në 96 vjeç zbuluan se 98 për qind e tyre prodhuan përgjigje të fortë antitrupash pas marrjes së dy dozave të vaksinës, të cilat jepen brenda 3 javëve distancë.

Pas dozës së dytë, nivelet e antitrupave trefishohen.

Paul Moss, profesor i hematologjisë në Universitetin e Birmingham, i cili udhëhoqi studimin me Dr Helen Parry, tha se ekipi ishte “i befasuar” dhe “shumë i kënaqur”që panë se vaksinimi me dozat e Pfizer ofron “mbrojtje të shkëlqyeshme klinike”.

Studimi i parë i madh në botën reale rreth vaksinës së prodhuar nga Pfizer në Izrael zbuloi se dy doza parandalojnë 94% të rasteve simptomatike në të gjitha grupmoshat.