Ulet çmimi i gazit në Evropë

Çmimet e gazit në Evropë kanë rënë nën 100 euro për megavat-orë për herë të parë që nga mesi i qershorit, pasi reshjet në vjeshtë zbusin kërkesën.

Çmimet me shumicë ndikojnë drejtpërdrejt në çmimin me pakicë që paguajnë familjet dhe kompanitë çdo muaj.

Këto fatura përfundimtare përmbajnë gjithashtu kosto shtesë në lidhje me mirëmbajtjen e rrjetit, taksat dhe tarifat operative.

Kapaciteti mesatar i depozitimit të BE-së është tani në 93%, që do të thotë se qeveritë nuk kanë nevojë të blejnë aq shumë gaz rezervë sa bënë në muajt e mëparshëm.

Në të njëjtën kohë, prodhimi industrial dhe konsumi i konsumatorit po kufizohen nga faturat e larta të energjisë, duke çuar në një rënie të kërkesës dhe si pasojë një rënie të çmimeve.

Është e paqartë se sa do të zgjasë rënia e çmimit të gazit.

Zyrtarët e BE-së kanë frikë se një dimër më i ftohtë se zakonisht do të nxisë kërkesën për energji elektrike dhe ngrohje, do të çojë çmimet në nivele të larta të paqëndrueshme dhe do të përkeqësojë recesionin ekonomik./Euronews.al