Fermeri shqiptar “kthehet prapa në kohë”, përdor kafe në vend të plehrave kimike

Ndërsa pandemia dhe konflikti në Ukrainë kanë rritur çmimet e plehrave, fermeri shqiptar Alban Cakalli i është drejtuar kafesë, një nga dashuritë e mëdha të vendit ballkanik, për të ushqyer arat e tij.

Fermeri 38-vjeçar zotëron vetëm gjysmë hektari në qytetin e Mamurrasit në veriperëndim të Shqipërisë, por nuk mund të përballojë as plehrat kimike të importuara nga jashtë.

Ashtu si në pjesë të tjera të botës, sektori bujqësor i Shqipërisë është goditur nga kostot në rritje, me çmimet e karburanteve dhe plehrave në rritje pasi Rusia, një prodhues i madh i të dy mallrave, pushtoi Ukrainën.

Për të frenuar shpenzimet, Cakalli është kthyer në llum kafeje, një pleh natyral me furnizime të gatshme në Shqipëri, ku pirja e pijeve me kafeinë mbetet një argëtim kombëtar dhe kafenetë gjenden pothuajse në çdo cep.

Në një ditë mesatare, thotë Cakalli, mund të mbledhë deri në 40 kilogramë llum kafeje.

“Shqiptarët e duan kafenë”, tha ai për AFP nga ferma e tij.

Procesi kërkon kohë dhe kërkon që ai së pari të mbledhë fasulet e përdorura përpara se të përziejë tokën me barishte dhe më vonë të kompostojë pijen për tre muaj.

Por produkti përfundimtar është “i pasur me azot, magnez dhe kalium dhe një zëvendësues i mirë i plehrave kimike” dhe “zbraps insektet”, thotë Cakalli.

Shumë nga 280,000 fermerët e vegjël të Shqipërisë i janë rikthyer metodave të ngjashme tradicionale për të pasuruar tokën e tyre, në vend që të paguajnë çmime më të larta për plehrat e importuara. /abcnews.al