×
Opinione

Rreziku nga majtizmi radikal në Kosovë

Reporteri
01 Mars 2023 | 13:33

Autor: Senton Kaçaniku


Në vendet e dështuara komuniste të Europës Lindore, majtizmi që ishte i pranishëm si një forcë dominuese, shpeshherë ishte kompatibil me kulturën dhe idetë e atyre popujve, nga Rusia deri në Serbi.

Hierarkia e imponuar shoqërore, pabarazia dhe diktati i klasës sunduese nuk ishte i huaj për këta popuj, të cilët tashmë ishin mësuar me diktaturën e Carëve gjenocidalë. Ky kompatibilitet asnjëherë nuk ekzistoi tek populli shqiptar, i cili në shpirt e ka lirinë dhe drejtësinë.

Në kohët e fundit, Kosova ka pasur një rritje të dukshme të së majtës radikale në skenën politike, që kulminoi me fitoren absolute të së majtës radikale në zgjedhjet e fundit parlamentare. Por a e kuptojnë ata që e mbështesin se çfarë rreziku po sjell ky lloj ideologjie për traditat dhe kulturën shqiptare?

Nëse në shumicën e vendeve të botës, ideologjia e majtës radikale quhet “ekstremiste” në Kosovë ajo ka arritur të bëhet e pranueshme dhe e ndjekur nga një pjesë e konsiderueshme e popullatës.

Por, duhet të jemi të vetëdijshëm për rreziqet që vijnë me këtë ideologji, si dhe jokompatibilitetin e saj me traditat dhe kulturën shqiptare.

E vërteta është se majtizmi nuk funksionon, dhe në asnjë pikë nuk përputhet me kulturën dhe traditat shqiptare. Në Shqipëri, nën diktaturën komuniste të Enver Hoxhës, shqiptarët nuk e gjetën veten, por u shtypën dhe vuajtën nën një regjim të egër dhe të përgjakshëm.

Qindra mijëra u dëbuan, internuan dhe u vranë për shkak të qëndrimeve të tyre politike.

Ndër ta ishte edhe Mit’hat Frashëri, lideri i Ballit Kombëtar dhe një prej kryepatriotëve shqiptarë të viteve të 1940-ta, i cili u detyrua të largohet për në SHBA, nga ku asnjëherë nuk pushoi së organizuari rezistencën anti-komuniste shqiptare. Për ta përshkruar këtë, në një fjalim të tij në 1983, presidenti Ronald Reagan theksoi se “regjimi komunist në Shqipëri është më i egër se çdo gjë që kemi parë ndonjëherë në botë.”

Në Kosovë, Adem Demaçi ishte një tjetër viktimë e diktaturës komuniste. Ai ishte burgosur dhe i persekutuar për dekada të tëra, për shkak të qëndrimeve të tij për liri dhe drejtësi.

Pothuajse çdo familje shqiptare në Jugosllavi kishte një apo më shumë anëtarë të vrarë, persekutuar apo të burgosur për arsye politike. Ndër ta ishte edhe vëllai i gjyshit tim, Qemajl Kaçaniku, i cili ishte i burgosur politik në burgun famëkeq Goli Otok për shkak të qëndrimeve të tij anti-komuniste.

Majtizmi radikal nuk është e kompatibil me traditat dhe kulturën shqiptare. Në kulturën shqiptare, vlerësohet liria, pavarësia dhe drejtësia. Shoqëria shqiptare është e ndërtuar në bazë të solidaritetit dhe bashkëpunimit, lirisë, drejtësisë dhe shenjtërisë së pronës, dhe jo në bazë të ndarjeve dhe armiqësive politike, shtypjes, padrejtësisë dhe shtetëzimit të pronës private.

Majtizmi radikal që sot po sundon në Kosovë, ndjek një agjendë të ngjashme me diktaturën komuniste, duke promovuar ideologjinë dhe pushtetin mbi lirinë dhe pavarësinë individuale. Është koha që të gjithë të ndalojmë dhe të reflektojmë mbi këtë sfidë të rëndësishme. Kosova është shtet me një trashëgimi të pasur kulturore dhe historike, i ndërtuar pas shumë sakrificash dhe dekadash luftë për liri, dhe nuk mund të lejojmë që kjo trashëgimi të rrezikohet nga një ideologji e cila nuk ka të bëjë me kulturën dhe vlerat tona.

Majtizmi radikal nuk është vetëm një rrezik për vlerat dhe kulturën tonë, por është edhe një rrezik për stabilitetin dhe sigurinë në rajonin tonë. Në shoqëritë e dështuara komuniste, majtizmi radikal ka ndikuar në shkatërrimin e ekonomisë, rritjen e varfërisë, dhe pengimin e lirisë së shprehjes dhe mendimit.

Në përfundim, majtizmi radikal është një rrezik i madh për Kosovën. Ne duhet të jemi të vetëdijshëm për këtë sfidë dhe të luftojmë me të gjitha mjetet demokratike për të parandaluar përhapjen e tij.

Kjo nuk do të jetë e lehtë, por ne duhet të kuptojmë se majtizmi radikal nuk ofron zgjidhje për probleme të tilla si varfëria, pabarazia dhe mungesa e drejtësisë sociale. Përkundrazi, kjo ideologji i rrezikon të gjitha këto vlera të cilat janë thelbësore për shoqëritë tona.

Nëse ne duam të ndërtojmë shoqëri të shëndetshme dhe demokratike në Kosovë, ne duhet ta bëjmë të qartë dallimin midis majtizmit radikal dhe demokracisë. Ne duhet të angazhohemi në diskutime dhe debate konstruktive për të gjetur zgjidhje për problemet tona, dhe të ndërtojmë një kulturë politike të dialogut dhe respektit për mendimet ndryshe, pavarësisht sa mund t’i pengojë kjo partisë në pushtet.

Siç tha Presidenti Reagan, “Liria nuk është vetëm një të drejtë, por është gjithashtu një detyrë që duhet të ushtrohet në mënyrë të përgjegjshme.” Ne duhet të jemi të përgjegjshëm dhe të luftojmë kundër majtizmit radikal, për të mbrojtur lirinë dhe demokracinë tonë, si dhe për të ndërtuar një të ardhme më të mirë për të gjithë ne.

*Autori është ndërmarrës, aktivist konservator, dhe Kryetar i Institutit për Liri dhe Drejtësi, organizatë joqeveritare e përkushtuar për promovimin e demokracisë dhe lirisë në Kosovë.

Shpërndaje:
Të ngjashme
Të ngjashme

© Reporteri (R Media L.L.C.), 2019-2023. Të gjitha të drejtat e rezervuara.

Linku i lajmit u kopjua!