BE dhe ShBA i referohen barrikadave në veri si protestë “paqësore”

Shtetet e Bashkuar të Amerikës / Bashkimi Evropian

Bashkimi Evropian dhe Shtetet e Bashkuara të Amerikës përmes një komunikate të përbashkët, barrikadat në pjesën veriore të vendit, i kanë quajtur “protesta/barrikada paqësore”, raporton gazeta online Reporteri.net.

BE-ShBA u shprehën se mirëpresin garancitë nga lidershipi i Kosovës se nuk kanë lista arrestimi ose përndjekje të qytetarëve serbë të Kosovën të cilët kanë qenë të përfshirë në, siç thanë ata, “protesta/barrikada paqësore”.

Kryeministri i Kosovës, Albin Kurti, barrikadat kaherë i ka quajtur të natyrës jo civile, por të kriminelëve të armatosur.

“Ata që i kanë vendosur barrikadat janë vendosur edhe vetë në barrikada. Madje, me armatim, nuk janë këto barrikada civile”, është shprehur kryeministri.

Kurti thotë se këto barrikada kanë prapa tyre njerëz të armatosur, që përbën problem më të madh edhe se vetë barrikadat.

“Barrikadat e tilla janë vënë nga ata të cilët janë eksponentët të krimit të organizuar të cilët e kanë mbështetjen politike nga Beogradi dhe financimin prej andej”, tha Kurti.

Janë bërë gati se tri javë që kur serbët lokalë në pjesën veriore të barrikaduar të vendit i kanë vendosur ato, pas arrestimin të ish-pjesëtarit serb të policisë kosovare, Dejan Pantiç.

Pas ndërrimit të masës së sigurisë së këtij të fundit, përkatësisht nga masa e paraburgimit në atë të arrestit shtëpiak, është bërë thirrje për heqjen e barrikadave nga zyrtarë të lartë të BE’së.

Komunikata e plotë BE-ShBA:

Bashkimi Evropian dhe Shtetet e Bashkuara të Amerikës janë të shqetësuar për situatën e vazhdueshme të tensionuar në veri të Kosovës.

I bëjmë thirrje të gjithëve që të ushtrojnë përmbajtje maksimale, të ndërmarrin veprime të menjëhershme për të zbutur pa kushte situatën dhe të përmbahen nga provokimet, kërcënimet apo kërcënimet.

Ne po punojmë me presidentin Vuçiq dhe kryeministrin Kurti për të gjetur zgjidhje politike për të zbutur tensionet dhe për të rënë dakord për rrugën përpara në interes të stabilitetit, sigurisë dhe mirëqenies së të gjitha komuniteteve lokale.

Mirëpresim garancitë e lidershipit të Kosovës që konfirmojnë se nuk ekzistojnë lista të qytetarëve serbë të Kosovës që do të arrestohen apo ndiqen penalisht për protesta/barrikada paqësore. Në të njëjtën kohë, sundimi i ligjit duhet të respektohet dhe çdo formë dhune është e papranueshme dhe nuk do të tolerohet.

Shtetet e Bashkuara të Amerikës do të mbështesin punën e Bashkimit Evropian përmes Misionit të tyre për Sundimin e Ligjit në Kosovë (EULEX). EULEX-i, në përputhje me mandatin e tij, do të vazhdojë të monitorojë nga afër të gjitha hetimet dhe procedurat pasuese për të promovuar respektimin e të drejtave të njeriut. Kjo përfshin, në veçanti, garancitë e gjykimit të drejtë, si dhe mbrojtjen dhe trajtimin e barabartë për pjesëtarët e komuniteteve joshumicë në Kosovë.

Ne gjithashtu presim që Kosova dhe Serbia të kthehen në nxitjen e një mjedisi të favorshëm për pajtimin, stabilitetin rajonal dhe bashkëpunimin për të mirën e qytetarëve të tyre.

Të gjitha detyrimet e Dialogut duhet të zbatohen plotësisht pa vonesë./Reporteri.net/

SHBA-ja dhe BE-ja të shqetësuara për tensionet e vazhdueshme në veri