5 gjërat që duhet të bëni, nëse ndiheni të nënvlerësuar në punë

Ju e doni profesionin tuaj. Ju e adhuroni atë deri në pikën ku sakrifikoni shumë nga jeta juaj private për të. Megjithatë, diçka nuk shkon: ju ndiheni të nënvlerësuar në punë, të pavlerësuar, ndonjëherë të nënçmuar. Është e lodhshme, nervoze.


Lajmi “i mirë” është se nuk jeni të vetmit në këtë gjendje. Shumë, madje edhe profesionistë përballen me këtë të paktën në një moment të karrierës së tyre, në të cilën vlera e tyre nuk lartësohet siç duhet. Çfarë mund të bëni? Shumë e thjeshtë, mos e lëshoni veten, reagoni, angazhohuni dhe ndiqni pesë këshillat e mëposhtme…

Shikoni përreth
Hapi i parë është shumë më pak i thjeshtë sesa tingëllon: shikoni përreth jush. Pse duhet ta bësh këtë? E thjeshtë, sepse vëzhgimi i asaj që ndodh në vendin e punës mund t’ju ndihmojë të përmirësoni komunikimin dhe ta bëni veten të kuptoheni më qartë. Ekziston një shans i vogël që bashkëpunëtorët dhe eprorët të mos ju vlerësojnë aq sa duhet sepse ata nuk mund ta shohin vërtet vlerën tuaj. Ndoshta jeni të ndrojtur ose introvert.

Mbyllja e vetes dhe qëndrimi të përqendruar te vetja mund të të penalizojnë. Në vend të kësaj, provoni të hidhni një vështrim përreth jush. Analizoni se si kolegët tuaj ndërveprojnë, vëzhgoni dhe identifikoni atë që ndikon në udhëheqësin tuaj dhe mësoni më shumë për ekipin tuaj. Nga ana tjetër, shikimi përreth do t’ju lejojë të kuptoni se si e vendosin veten njerëzit që arrijnë të shkëlqejnë: a kanë ata një qëndrim optimist? A janë ata më aktivë? A paraqiten ata për gjithçka? Gjeni se cili është sekreti i tyre dhe do të keni çelësin për t’i imituar ata dhe për të ecur përpara.

Jini proaktiv
Është krejt normale që pasi të keni pakësuar një kohë të caktuar ku jeni ndjerë të zvogëluar, ju nuk keni dëshirë të përfshiheni. Askush nuk thotë se është një faj: edhe ata me vetëvlerësim të mirë priren të vuajnë nëse nuk shihen në mënyrën e duhur. Prapëseprapë, nëse ndiheni të nënvlerësuar në punë, merrni energjinë tuaj dhe bëni gjithçka që duhet për të qenë të përqendruar në punë, duke bërë detyrat tuaja më mirë se kurrë.

Mundohuni ta shndërroni atë që është një situatë jo e mirë në një situatë suksesi: jepini vetes një shtytje, duke menduar se nëse keni “rënë” në këtë hije, e vetmja gjë që mund të bëni vërtetë është të punoni për të kërcyer, me gjithë forcën tuaj. Mbani mend se nëse shkaku i kësaj mungese vlerësimi është një shef që nuk di të bëjë punën e tij ose një ekip njerëzish me qëndrime pasive-agresive, kjo mund të jetë përpjekja e fundit para vlerësimit të një pune të re.

Vini në dukje meritat tuaja
Të jesh proaktiv dhe të përmirësosh performancën tënde është vetëm fillimi. Kur të filloni të kuptoni se jeni duke bërë përparim, lini mënjanë përulësinë, duke u përpjekur t’i bëni të gjithë të kuptojnë se çfarë keni bërë dhe çfarë po bëni. Është e qartë, ju nuk keni nevojë të keni ndrojtje apo modesti: ju jeni një profesionist, një person kompetent, një dhëmbë i domosdoshëm në atë makinë të shkëlqyeshme që është ndërmarrja juaj. Nuk ka (më) ndonjë arsye të vlefshme për ta fshehur atë: bisedoni me ata që ju rrethojnë, me ata që kanë statuse më të larta, tregoni projektet tuaja, hapat përpara dhe intuitat tuaja.

Shfaqja e meritave tuaja do t’ju bëjë të keni një perceptim më të madh të dinamikës aktive përreth jush. Nëse kuptoni, për shembull, se e gjeni veten në një vend toksik pune, atëherë ndryshoni rrugë. Asnjë ndryshim në karrierë nuk mund të jetë aq i frikshëm sa të vazhdosh të ndjekësh profesionin tënd në një vend shtypës, poshtërues dhe zhgënjyes.

Mos kini frikë nga shefi
Ndoshta nuk e dini, por shpesh ata që ndihen të nënvlerësuar në punë kanë një “faj” të vogël: kanë shumë frikë nga autoriteti. Edhe në këtë rast, është një gjë shumë normale: është e qartë të kesh frikë nga dikush që mund të bëjë një ndryshim në jetën tonë profesionale.

Sidoqoftë, duhet të mbahet mend se udhëheqësi juaj është gjithashtu një qenie njerëzore: ai nuk është një perëndi, nuk është i plotfuqishëm. Kjo do të thotë që ju mund dhe absolutisht duhet të lidheni (me kujdes) me të, si për të shprehur shqetësimet tuaja, ashtu edhe për t’i treguar atij se çfarë bëni çdo ditë. Një lëvizje e mirë është të propozosh të kesh më shumë përgjegjësi, duke treguar se nuk ke frikë të marrësh rreziqe.

Përfitoni nga ekipi
E fundit, por jo më pak e rëndësishmja: përpiquni të përdorni ekipin tuaj për të marrë pak ndihmë, për të marrë përforcime. Nëse ndiheni sikur askush nuk ju sheh ashtu siç duhet, përpiquni të lidheni me pjesën tjetër të ekipit dhe përpiquni ta bëni veten të dobishëm në një mënyrë të tillë që kolegët t’ju shohin si të domosdoshëm.

Dilni nga rruga juaj, hapni krahët dhe sigurohuni që bashkëmoshatarët tuaj t’ju vlerësojnë: ndriçoni ditët e tyre duke mbajtur fjalime motivuese dhe duke ndihmuar ata në nevojë. Ju do të shihni se ndërsa filloni të vlerësoheni për atë që jeni nga ata që bëjnë të njëjtën punë si ju, të tjerët gjithashtu do të fillojnë të kuptojnë se cila është vlera juaj e vërtetë.