‘Dita ndërkombëtare e punëtorëve’ – këto janë ngjarjet kryesore të 1 majit

Sot data shënon 1 maj. Më poshtë do ju njohim me ngjarjet kryesore, cilat figura publike kanë lindur dhe kanë vdekur në këtë datë.


1786 – Opera Martesa e Figarosë e kompozuar nga Mozart u shfaq për herë të parë në Burgtheatër të Vienës

1902 – Mendohet te jete krijuar Shoqata e Punëtoreve në Shkodër nga Shtjefën Ingrizi

2004 – Çekia, Estonia, Hungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Qipro, Sllovakia dhe Sllovenia i bashkohen Bashkimit Evropian.

Lindje

1927 – Filip Gjergji, koreograf dhe balerin Shqiptar

1968 – Oliver Bierhoff, futbollist Gjerman

1981 – Derek Asamoah, futbollist Ganez

1985 – Shpat Kasapi, këngëtar Shqiptar

Vdekje

1945 – Joseph Goebbels, politikan Nazist Gjerman (l. 1897)

1945 – Magda Goebbels, gruaja e Joseph Goebbels (l. 1901)

1994 – Ayrton Senna, garues në garat automobilistike Formula 1 (l. 1960)

Festa dhe përvjetore

Ishujt Marshall – Festa e Kushtetutës

Kazakistani – Dita e Popullit

Samoa – Dita e Popullit

Dita e punëtorëve (Dita e proletariatit)