Këto 6 gjëra që ndikojnë që shefi juaj t’ua rritë rrogën

Të jesh i ri (i lindur në kohën e duhur)


Pagesa ka tendencë të rritet më shpejt gjatë 20-tëve tuaja. Kjo për shkak se ju ka të ngjarë të filloni me një pagë të ulët dhe shpejt të fitoni aftësi dhe përvojë.

Ky ritëm i shpejtë ngadalësohet gjatë viteve ’30 dhe të 40-ta, me rritjen e pagave përkatësisht me 2% dhe 1% në vit. Atëherë ajo zakonisht fillon të bjerë ndërsa njerëzit lëvizin drejt daljes në pension.

Deri më tani, çdo gjeneratë ka prirjen të fitojë më shumë se ajo para saj. Për shembull, ata që lindën në fillim të viteve 1970 fituan rreth 16% më shumë në moshën 28 ​​vjeç sesa ata të lindur në fund të viteve 1950.

Ndryshimi i vendit të punës

Në vend që të negocioni një ngritje pagash me shefin tuaj, mund të provoni të largohen nga puna.

Në 2018, punëtorët që kishin ngecur me të njëjtën firmë panë që paga e tyre mesatare të rritet me 0.6% në vit, pas inflacionit.

Por rritja tipike e pagave në vitin pasi ndryshoi punëdhënësin ishte më shumë se shtatë herë më e lartë, në 4.5%. Një punë e re mund të shfrytëzojë sa më shumë aftësitë që një punonjës ka fituar, ndërsa punëdhënësi ndërrimi është shpesh një mundësi për të negociuar një rritje të pagave.

Lëvizja e zonës dhe ndryshimi i vendeve të punës

Nëse doni një rritje vërtet të madhe të pagave, duhet të zhvendosni edhe shtëpinë.

Në vitin 2016, rritja tipike e pagave e lidhur me ndryshimin e vendeve të punës dhe rajonit ishte 9%. Njerëzit shpesh lëvizin në qytete të tilla si Londra, Edinburgh apo Manchester, ku ka një grup më të gjerë pune për të zgjedhur, dhe shpesh pagë më të lartë.

Të qenit njeri

Pothuajse 50 vjet nga Akti i Pagave të Barabarta, është bërë përparim i rëndësishëm në mbylljen e hendekut të gjinisë së pagave.

Sidoqoftë, mesatarisht, burrat paguhen 18% më shumë në orë sesa gratë gjatë gjithë punës së plotë dhe të pjesshme të kombinuar.

Hendeku është më i vogël tek punëtorët e rinj, por rritet në 11% me kohën kur njerëzit goditën të 30-tat. Ajo vazhdon të zgjerohet me moshën ndërsa fillon “penalltia mëmësia”.

Një faktor është se shumë nëna shkojnë me kohë të pjesshme, gjë që ka tendencë të paguajnë më pak në orë sesa punë me kohë të plotë.

Në 2018, më shumë se gjysma e grave që punojnë me fëmijë të varur ishin me kohë të pjesshme, krahasuar me një në 10 burra.

Hendeku gjinor i pagave rritet deri në atë më të gjerë kur punonjësit janë në të 50-tat, kur gratë kanë akoma shumë më shumë gjasa të punojnë me kohë të pjesshme, por për arsye të tjera.

Një e katërta e punëtoreve më të moshuara ofrojnë kujdes të papaguar – për shembull, për prindërit ose nipërit dhe mbesat e tyre – krahasuar me një të tetë të punëtorëve meshkuj.

Duke qenë në fund – ose në krye

Sa shpejt rritja e pagës varet gjithashtu nga vendi ku ulesh në shkallën e pagave të Britanisë – dhe ata në fund kanë parë rritjen e pagave të tyre gjatë viteve të fundit.

Gjatë dy dekadave të fundit, e pesta me pagë më të ulët të punëtorëve ka parë që paga e tyre reale të rritet me 40% – dy herë më shpejt se fituesit e mesëm.

Kjo varet kryesisht nga futja e pagës minimale kombëtare në 1999, e cila është rritur në mënyrë të vazhdueshme me kalimin e kohës. Tani ai qëndron në 8.21 për njerëzit e moshës 25 vjeç e lart, duke e bërë atë një nga pagat minimale më të larta në botë. Kjo nga ana e tij ka rritur pagat për ata që janë në bandën e pagave sipër tyre, pretendon qeveria.

Të jesh më produktiv – dhe të shpresosh të jenë edhe të tjerët

Ka shumë arsye pse paga jonë mund të rritet, ose të zvogëlohet nga viti në vit – nga vendimet që marrim, deri te ndryshimet në politikën qeveritare dhe si shoqëria vlerëson punën që bëjmë.

Por koha afatgjate e asaj që ndodh me pagën tonë kolektive është sa produktiv jemi. Sa më shumë prodhojmë në orë, aq më shumë punëdhënësi mund të përballojë të na paguajë.

Produktiviteti i Britanisë ishte duke u rritur me rreth 2% në një para-recesionit të një viti, por është efektivisht në të njëjtin vend tani që ishte 10 vjet më parë.

Rritja e produktivitetit, dhe rrjedhimisht e pagave, është kryesisht në duart e punëdhënësve dhe qeverisë, të cilët mund të investojnë më shumë në gjëra të tilla si pajisje, teknologji dhe trajnim.

Ky është çelësi për të siguruar që brezi i ardhshëm të ketë standarde më të larta jetese se ai aktual.