Njerëzit shpesh e keqkuptojnë: Ç’është karma dhe 12 ligjet e saj

Në sanskritisht, karma fjalë për fjalë do të thotë “veprim”. Sipas ekspertëve, shpesh ka keqkuptime se çfarë është në të vërtetë karma dhe si zbatohet në jetën tonë.


Çfarë është ekzaktësisht karma?

Përkufizimi i vërtetë i karmës mund të ndryshojë sepse varet kë pyesni. Disa njerëz i përmbahen kuptimit tradicional të mbështetur në fetë lindore, ndërsa të tjerët e interpretojnë atë nga një këndvështrim perëndimor për të mirën dhe të keqen. Si rezultat, kjo mund të çojë në pikëpamje të ndryshme se si karma zbatohet në jetë. Sidoqoftë, shumë ekspertë duan ta shohin karmën si më shumë sesa thjesht “të mirë” ose “të keqe”.

Sipas Dr. Jennifer Rhodes, një psikologe e licencuar, karma është thjesht ato situata ose ndërveprime që na ndihmojnë të lundrojmë në rrugën drejt qëllimit tonë më të lartë. Tejal Patel, një eksperte e meditimit dhe vëmendjes, e sheh karmën si një cikël “shkak dhe pasojë” që ka të bëjë me veprimin, jo me rezultatin.

“Karma është një filozofi se si të jetojmë jetën tonë në mënyrë që të mund të bëhemi me të vërtetë versioni më i mirë i vetes dhe të jetojmë jetën më të përmbushur”, thotë ajo.

Cilat janë 12 ligjet e karmës?

Çdo gjë është energji, përfshirë mendimet dhe emocionet tuaja, të cilat janë energji në lëvizje. Pra, në thelb, gjithçka që bëni krijon një energji përkatëse që kthehet tek ju në një formë, shpjegon Patel. Përdorimi i karmës si një grup udhëzimesh të fuqishme për jetën tuaj mund t’ju nxisë të jeni më të vëmendshëm ndaj mendimeve, veprimeve dhe mosveprimeve para se të merrni vendime.

1. Ligji më i madh: Shkaku dhe pasoja

Kur shumica e njerëzve flasin për karmën, ata kanë të ngjarë t’i referohen ligjit të madh të shkakut dhe pasojës, thotë Patel. Sipas këtij ligji, çfarëdo mendimesh ose energjie që të nxjerrësh, të kthehet – e mirë apo e keqe. Në mënyrë që të merrni atë që dëshironi, duhet të mishëroni dhe të jeni të denjë për ato gjëra. Koncepti i “çdo të mbjellësh, do të korrësh”.

2. Ligji i krijimit

Ligji i krijimit nënvizon rëndësinë që jeta nuk është se thjesht ndodh. Që të ndodhin gjëra në jetën tuaj, duhet të merrni masa, në vend që të prisni që diçka t’ju ndodhë si me magji.

3. Ligji i përulësisë

Sipas Paul Harrison, ligji i përulësisë bazohet në parimin që duhet të jesh aq i përulur sa të pranosh që realiteti yt aktual është rezultat i veprimeve të tua të kaluara.

4. Ligji i rritjes

Rritja fillon brenda nesh. Për të formësuar pozitivisht botën, duhet të filloni me veten. Kjo sepse ndryshimi i vërtetë ose rritja personale fillon me atë mbi të cilën ju keni kontroll, që është vetja, jo të tjerët.

5. Ligji i përgjegjësisë

Alex Tran, një instruktore e yogës me seli në Seattle, thotë se ligji i përgjegjësisë është ligji i saj i preferuar. “Është një kujtesë që ju zotëroni atë që ju ndodh në jetë,” shpjegon Tran. “Ju jeni produkt i zgjedhjeve që bëni.”

6. Ligji i lidhjes

Ky ligj bazohet në parimin se gjithçka në jetën tuaj, përfshirë të kaluarën, të tashmen dhe të ardhmen tuaj, janë të lidhura. “Kush jeni sot është rezultat i veprimeve tuaja të mëparshme”, thotë Harrisons. Dhe kush do të jesh nesër do të jetë rezultat i veprimeve sot.

7. Ligji i përqendrimit

Përqendrimi në shumë gjëra në të njëjtën kohë mund t’ju ngadalësojë dhe të çojë në zhgënjim dhe negativitet. Kjo është arsyeja pse ligji i përqendrimit ju inkurajon të përqendroheni në një gjë në të njëjtën kohë. “Nëse përqendroheni në vlera më të larta si dashuria dhe paqja, atëherë ka më pak të ngjarë të shpërqendroheni nga ndjenjat e inatit, lakmisë ose zemërimit”, thotë Patel.

8. Ligji i të dhënit

Ju duhet t’u përkushtoheni gjërave në të cilat besoni. Ky ligj ju ndihmon të kuptoni rëndësinë e veprimeve tuaja, duke pasqyruar bindjet më të thella. Për shembull, nëse doni të jetoni në një botë paqësore, duhet të përqendroheni në kultivimin e paqes për të tjerët, shpjegon Harrison.

9. Ligji i “këtu dhe tani”

Për të përjetuar qetësi shpirtërore, duhet të përqafosh të tashmen. Kjo mund të ndodhë vetëm kur largoni mendime ose sjellje negative nga e kaluara. Nëse përqendroheni shumë te ngjarjet e kaluara, do të vazhdoni t’i jetoni përsëri.

10. Ligji i ndryshimit

Sipas këtij parimi, historia do të vazhdojë të përsëritet derisa ju të mësoni nga përvoja dhe të ndërmerrni hapa që të bëni dicka ndryshe që të ndalni ciklin. Ndryshimi ju jep një rrugë të re në mënyrë që të mund të krijoni një të ardhme të re.

11. Ligji i durimit dhe shpërblimit

Tregohuni të durueshëm për qëllimet tuaja dhe ato do të realizohen. Kërkohet durim dhe përkushtim.

12. Ligji i domethënies dhe frymëzimit

Çfarë bëjmë ndonjëherë mund të na duket e vogël, por mund të ketë një ndryshim të jashtëzakonshëm në jetën e dikujt tjetër. Patel thotë se ligji i domethënies dhe frymëzimit është një ligj i shkëlqyeshëm për t’u përqëndruar kur keni nevojë për një nxitje motivuese ose filloni të ndiheni sikur nuk keni një qëllim ose çështje. Sipas këtij ligji, çdo kontribut që ju jepni do të ndikojë në botë.