Studimi: Fëmijët që jetojnë pranë rrugëve kryesore, kanë më shumë gjasa të kenë vonesa në zhvillim

Rrugët kryesore shpesh shkaktojnë që prindërit të shqetësohen për sigurinë fizike të fëmijëve të tyre, por mund të ketë shqetësime të tjera.


Fëmijët e vegjël që jetojnë afër rrugëve kryesore kanë dy herë më shumë gjasa të arrijnë rezultate më të ulëta në testet e aftësive të komunikimit sesa ata që jetojnë më larg, tregojnë hulumtimet e reja.

“Ne e dimë se të jetosh afër rrugëve kryesore – autostradave ndërshtetërore ose autostradave shtetërore – është e lidhur me ndotjen e ajrit të lartë”, tha Sandie Ha, autorja kryesore e studimit dhe njëherësh profesoreshë e asociuar në Departamentin e Shëndetit Publik në Universitetin e Kalifornisë , Merced, transmeton lajmi.net.

Hulumtimet kanë treguar se fëmijët që jetonin afër një rruge të madhe në lindje kishin ngecje në IQ jo verbale, IQ verbale dhe aftësi motorike vizuale në mes të fëmijërisë në krahasim me bashkëmoshatarët e tyre që jetojnë më larg.

Analiza e tyre përfshinte më shumë se 5,000 fëmijë, të cilët iu nënshtruan shqyrtimit të përsëritur me pyetësorin e moshave dhe fazave, një vlerësim të pesë fushave të zhvillimit: aftësive motorike të shkëlqyera, aftësive të mëdha motorike, komunikimin, funksionimin social personal dhe aftësinë për zgjidhjen e problemeve.

Rreth 23% e fëmijëve (1,329 fëmijë) dështuan në pesë prej fushave të testuara nga pyetësori, tregoi analiza.

Hulumtimi, i botuar të hënën në revistën Environmental Research, nuk ka treguar shkak dhe efekt.