Rregullimi i sjelljes – një hap jetësor kur stërvitni qenin tuaj

Nëse qeni juaj vetëm “vjen” ose “qëndron” në ambiente dhe situata të caktuara, atëherë është koha për të shtuar sjelljen në regjimin e tij të stërvitjes.


A përgjigjet qeni juaj gjithmonë kur thirret në shtëpi, apo vetëm ndonjëherë në parkun e qenve? A ka ai një shenjë të përsosur “pritjeje” në kopsht, por duket se e injoron fjalën në shëtitje? Shumë njerëz mund të lidhen me këtë zhgënjim. Ekziston një arsye pse qeni juaj nuk përgjigjet kur me të vërtetë keni nevojë për të dhe, rregullimi i sjelljes është mënyra për ta rregulluar atë, transmeton Telegrafi.

Pse është e nevojshme?

Dëshmimi i sjelljes përfshin mësimin e qenit tuaj në sugjerim të veçantë në mjedise ose situata gradualisht më të vështira. Qëllimi është të jemi të sigurt që qeni juaj gjithmonë do të përgjigjet, pavarësisht nga zhurmat, aromat dhe shpërqendrimet e tjera. Ky është një hap jetësor, sepse qentë nuk janë të mirë në përgjithësim. Vetëm se qeni juaj e di se ai nuk duhet të dal nga dera e përparme në shtëpi, për shembull, nuk do të thotë se ai do të kuptojë se e njëjta gjë vlen në derën e shtëpisë së një shoku.

Si ta bësh këtë

Hapi i parë në trajnimin e qenve është të mësoni një sugjerim ose sjellje në një mjedis të qetë, siç është brenda shtëpisë tuaj. Vetëm kur qeni juaj përgjigjet në mënyrë të besueshme dhe në çast për sugjerimin, duhet të filloni të aplikoni konceptin e korrigjimit.

Pasi qeni juaj “e di” shenjën brenda shtëpisë, hapi tjetër është të praktikoni në situata më të vështira. Një përparim shembull mund të përfshijë:

Në shtëpi pa shpërqendrime (sigurohuni që qeni juaj me të vërtetë e di shenjën përpara se të lëvizni)
Në shtëpi me shpërqendrime zhurmash
Në shtëpi me njerëz të tjerë ose kafshë aty pranë
Në kopësht
Në kopsht me njerëz të tjerë ose kafshë aty pranë
Në trotuarin jashtë shtëpisë tuaj
Në një pyll të qetë pa shpërqendrime
Në një park qen me shumë qen dhe njerëz të tjerë përreth

Çdo hap ka të ngjarë të marrë seanca të shumta praktike. Ju duhet të lëvizni vetëm kur qeni juaj përgjigjet vazhdimisht në mjedisin aktual. Distanca midis jush dhe qenit tuaj gjithashtu mund ta bëjë më të vështirë një mësim, kështu që praktikoni me ndarje të rritura gradualisht.