Rusia po i fshehë rastet e prekura me koronavirus?

Megjithëse pandemia e coronavirusit është përhapur praktikisht në të gjithë botën, ajo është duke prekur në mënyrë proporcionale vende të ndryshme.


Ndërsa është e qartë se Kina është goditur më rëndë (rreth 80,000 të infektuar) që kur COVID-19 shpërtheu për herë të parë në këtë vend të gjerë, kontinentin afrikan mezi numërohen njëqind raste të konfirmuar me coronavirus, dhe siç duket kjo për shkak të një klime të papërshtatshme për përhapjen e këtij virusi, aq më pak është e paqartë pse disa vende të mëdha preken kaq keq.

Siç kemi shkruar më herët, ishte mjaft e çuditshme që Turqia nuk regjistroi ndonjë infeksion deri dje, veçanërisht pasi ajo është një vend me 80 milionë banorë dhe kufizohet me një nga pikat më të mëdha aktuale të pandemisë së coronavirusit iranian.

Ndërkohë, rasti i parë dhe deri më tani vetëm i coronavirusit në Turqi është konfirmuar, në një vend tjetër, madje edhe më i madh, i afërt me Turqinë, numri i rasteve të konfirmuar me coronavirus është vetëm 28, pa asnjë të vdekur. Bëhet fjalë për Rusinë.

Se sa i çuditshëm është ky informacion, ilustrohet më së miri nga krahasimi me Kroacinë, e cila ka një popullsi prej rreth 4 milionë banorë dhe ka 24 raste të konfirmuara. Ndërsa Rusia me një popullsi prej 144 milionë banorë, zyrtarisht ka 28 raste të infektuar me coronavirus.

Edhe më e çuditshme është se deri në 5 mars, Rusia kishte vetëm 4 raste të konfirmuara – vetëm një në Moskë, qyteti më i madh i Evropës pas Stambollit, me gati tre herë popullsinë e gjithë Kroacisë.

Franca (61 milionë banorë) dhe Gjermania (80 milionë) secila kanë më shumë se 2,000 të infektuar, ndërsa Italia (60 milionë) ka më shumë se 15,000 të infektuar.

Sidoqoftë, protokolli për përdorimin e këtij testi është dukshëm i ndryshëm nga ai i vendeve të tjera./Reporteri/