Elon Musk planifikon Wi-Fi për tërë planetin

Elon Musk, pavarësisht nga të gjitha polemikat që e rrethojnë, është një gjeni dhe një biznesmen i vërtetë. Për më tepër, ai është përpjekur vazhdimisht për të krijuar përparime teknologjike që janë vërtet universale dhe globale.


Një tjetër projekt i tij ka qenë gjithmonë diçka që është tentuar më parë, në një përpjekje të keqe nga Facebook, ndër të tjera: kërkimi i ofrimit të WiFi satelitore për të gjithë planetin.

Natyrisht, ideja e tij është frymëzuar nga një nga frymëzimet më të mëdha të Muskut, Nikola Tesla, që kishte parashikuar së pari një mënyrë për të siguruar energji të pandërprerë përmes hapësirës. Kjo, sigurisht, mbeti diçka që nuk mund të materializohej.

Sidoqoftë, në rastin e Muskut, projekti ka të bëjë me dërgimin e satelitëve të nivelit të lartë në hapësirë, dhe jo pak, ne po flasim për 4425 satelitë, në një projekt që do të kushtojë një shumë prej 10 miliardë dollarësh.

Google tashmë ka kaluar rreth një miliardë dollarë për të siguruar që projekti të dalë jashtë terrenit.

Pjesa e trishtuar është se, edhe në rastin e Teslës, rivalët e tij kryesorë, Edison dhe korporatat e tjera bankare të mëdha kishin konflikte të drejtpërdrejta me interesin e projektit që do të ishte të siguronte energji pa tela dhe pa tela.

Dhe ata siguruan se nuk ishte plotësisht funksionale.

Edhe në atë rast, është në kundërshtim me interesat e shumë ISP-ve që projekti nuk duhet të largohet nga toka. Ajo që është në interesin e tyre është që projekti duhet të bëhet nga një prej tyre, kështu që akuzat që konsumatorët do të përballen do të mbeten të paprekura.

Dhe në këtë rast, ka një situatë tjetër ironike që është hasur: përpjekja e projektit internet.org nga Facebook, e cila dështoi për shkak të një shpërthimi në lëshimin SpaceX.

Sidoqoftë, përpjekjet e ngjashme me përdorimin e balonave dhe avionëve me lartësi të lartë u provuan respektivisht nga Google dhe Facebook.

Përkundër gjithë kësaj, ekziston edhe çështja shtesë e pasojë e shpërthimit të Falcon 9, që kishte shkaktuar një çarje të konsiderueshme në të gjitha lansimet.

Sa i përket detajeve të misionit, satelitët do të matin 4 × 1.8 × 1.2 metra kub, duke kompensuar panelet diellore në bord.

Ashtu si çdo gjë tjetër, kur është fjala për Elon Musk, dhe kjo është ajo që gjithashtu e ndan projektin nga të tjerët, është se ai planifikon të dërgojë një numër të madh të satelitëve. Ai po planifikon t’i dërgojë të gjitha në të njëjtën kohë, pa menduar për të testuar ujërat me pak para se të postoni më shumë.

Kritikët kanë kritikuar jo vetëm këtë aspekt të projektit, por edhe faktin se lidhshmëria do të varet shumë nga një konsideratë e duhur e motit.

Një shqetësim tjetër i rëndësishëm është ndikimi mjedisor që rezulton nga lëshimi i sateliteve afërsisht 4k deri në vitin 2019, që është rreth dy vjet që nga vizioni origjinal. Duke pasur parasysh atë dritare të vogël kohe, a do të satelitët të jenë të aftë sa duhet në funksionet e tyre?

Sipas vlerësimeve të NASA-s, 2600 satelitë jofunksionalë janë hapësira roaming orbitash tani. Prandaj, a do të mjafton dy vjet që të përfshijë diçka me kaq shumë variabla? Ai gjithashtu përfshin mundësinë që një numër i konsiderueshëm i atyre satelitëve të nisur ose ekzistues mund të përplasen në njëri-tjetrin dhe të zbresin në shpërthimet e shkatërrimit drejt Tokës.

Por tani për tani, le të shpresojmë që korporatat tona më të pasura të korporatave të mendojnë gjithçka para se të investojnë 10 miliardë dollarë në një fantazi të tillë. Mund të përdoret me sa duket për të luftuar disa probleme me të cilat ballafaqohet bota, siç janë uria e fëmijëve dhe ndryshimet klimatike janë dy nga shumë. Vendimet ambicioze si ato duhet të gjykohet saktë para se të veprojnë në ndonjë prej tyre.